NRK Meny
Normal

Overkjørt av politibil i Iran

Stadig nye og sterkere bilder kommer ut fra demonstrasjonene i Iran.

Video nsps_upload_2009_12_30_20_49_47_2508.jpg

Meget sterke bilder av en person som blir overkjørt av en politibil i Iran.

Siden søndag har det vært flere demonstrasjoner mot det sittende prestestyret i Iran. Minst 500 skal være arrestert og minst 8 drept. I dag var det en motdemonstrasjon.

Vanskelige arbeidsforhold

Journalister har svært vanskelige arbeidsforhold i Teheran, og mye av bildedokumentasjonen fra det lukkede landet kommer fra demonstrantene selv og deres mobiltelefoner.

Iransk opposisjonell

Iransk opposisjonell fra søndagens demonstrasjon.

Foto: Amir Sadeghi / Scanpix/AFP

Ikke siden sommerens voldsomme sammenstøt, i etterkant av presidentvalget, har landet opplevd lignende tilstander.

Overkjørt av politibil

En av videoene som er publisert i dag, viser svært sterke bilder av en demonstrant som kjøres over av to politibiler.

Politisjefen i Teheran, Ismail Ahmadi Moghaddam, nektet først for at dette hadde funnet sted, men måtte trekke denne påstanden tilbake da han ble konfrontert med bildebevisene, men hevdet det dreide seg om en stjålet bil.

– Både bilen og dens eier er funnet, og det ble fort klart at bilen var stjålet og at handlingen skjedde med en stjålet politibil, sa Moghaddam.

Men det er kjent at regimet i Iran tidligere har benyttet seg av den fryktede Basij-militsen for å slå ned på opposisjonelle og demonstranter.

De sterke bildene, som trolig er fra demonstrasjonene på søndag, viser en politibil som kjører i høy hastighet inn i en folkemengde, før den rygger ut igjen. Det er da bil treffer enperson. Folk roper og løper til mens en annen politibil på nytt kjører over personen som ligger i midt i veien.

Personens tilstand er ikke kjent.

Motdemonstrasjon

I dag demonstrerte flere hundre tusen regimetilhengere mot opposisjonslederne over hele Iran og ropte slagord mot opposisjonslederne Hossein Mousavi og Mehdi Karroubi.

Dagens opptøyer i Teheran er dermed på mange måter en motreaksjon til demonstrasjonene tidligere i uken.

En representant for Irans øverste leder ayatolla Ali Khamenei sa i dag at opposisjonsledere er fiender av gud som må henrettes i henhold til landets sharialover.

– De som står bak det nåværende oppvigleriet i landet er fiender av gud, og loven er meget klar på hvordan fiender av Gud skal straffes, sa den geistlige Abbas Vaez-Tabasi.

Han brukte uttrykket «mohareb», og i henhold til Irans sharialovgivning skal en «mohareb» henrettes.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt