– Død over diktatoren

Nevøen til opposisjonsleder drept i demonstrasjonene i Iran.

Demonstrasjoner i Iran

MØTT MED TÅREGASS: Demonstrantene får hard medfart at regjeringens sikkerhetsstyrker.

Foto: Scanpix/AFP

Med slagord som «Død over diktatoren» og «Det er den blodige måneden og basiji vil falle» (frivillig paramillitær iransk styrke, red. anm) samlet flere tusen demonstranter seg søndag morgen i Teherans gater for å demonstrere mot det sittende regimet.

For annen dag på rad ble demonstrantene møtt med et stort oppbud av sikkerhetsstyrker som blant annet brukte tåregass for å spre massene.

– Sikkerhetsstyrker slår løs på demonstrantene som søker tilflukt i bygninger nær Hossein-torget på østsiden av Enghelab gaten, forteller vitner til nyhetsbyrået AFP.

Nå melder flere nyhetsbyråer at demonstrasjonen også har krevet liv.

Demonstrasjoner i Iran

HARDE SAMMENSTØT: Sikkerhetsstyrker og demonstranter barket sammen i Teheran.

Foto: Scanpix/AFP

Ifølge nettstedet Jara skal fire personer ha blitt drept og to såret etter at sikkerhetsstyrkene skal ha skutt mot demonstrantene.

Én av de drepte skal, ifølge nyhetsbyrået AFP, være nevøen til opposisjonsleder Mir Hossein Mousavi.

Ali Mousavi (35) ble drept i sammenstøtene, melder også nettstedet Parlemannews. Han skal ha blitt fraktet til Ebnesia-sykehus i hovedstaden.

Politiet i Iran benekter imidlertid dødsfallene.

Årsaken til protestene er gjenvalget av den sittende presidenten, Mahmoud Ahmadinejad, ettersom opposisjonen mener årsaken til valgseiren var omfattende valgfusk.

Flere hundre politifolk

Dagens demonstrasjon var ventet, og søndag morgen stod flere hundre politifolk oppmarsjert på en stor plass i sentrum av Teheran, langs en hovedgate og nær det største markedet, meldte det opposisjonelle nettstedet Jaras.

Lørdag brukte politiet tåregass for å spre demonstranter i byen. Situasjonen i Teheran var spent foran feiringen av høytiden ashura, til minne om profeten Muhammeds dattersønn Hussein.

Demonstrasjon i Iran

STEINET: Sikkerhetsstyrker angripes av demonstranter.

Foto: Scanpix/AP

Opposisjonen i Iran har den siste tiden i økende grad brukt høytider og offentlige begivenheter for å markere sin misnøye.

Presseforbud

I forbindelse med urolighetene har regjeringen i Iran innført en lov som gjør det ulovlig for journalister å rapportere fra landet.

Brudd på loven kan føre til at den organisasjonen som sender eller trykker rapportene, vil bli kastet ut av Iran

SISTE NYTT

Siste nytt