- De har flyktet fra Teheran

Opposisjonslederne Mir Hossein Mousavi og Mehdi Karroubi har flyktet fra Irans hovedstad Teheran, melder det statlige nyhetsbyrået IRNA. Sønnen til Karroubi avviser at de to har rømt.

 Mir Hossein Mousavi og Mehdi Karroubi
Foto: Atta Kenare/Behrouz Mehri / Scanpix/AFP

Det er uklart hvor de to opposisjonslederne eventuelt har flyktet. Et reformvennlig nettsted melder på sin side at de to er satt i husarrest i byen Mazandaran.

Tente gnisten

– To av dem som tente gnisten til uroen etter presidentvalget, har flyktet til en nordlig provins fordi de er redde for folk som krever at de blir straffet, heter det i meldingen fra byrået, som ikke siterer noen kilde for opplysningene.

Den nordlige provinsen er trolig Mazandaran ved Det kaspiske hav.

Karroubis sønn, Hossein Karroubi, avviser imidlertid meldingen fra IRNA. – Både min far og Mousavi er i Teheran, og IRNAs melding er ubegrunnet. De retter seg fortsatt etter folkets krav, sier Hossein Karroubi til Parlemannews.

Både Mousavi og Karroubi utfordret president Mahmoud Ahmadinejad i presidentvalget i juni.

Årsaken til protestene er gjenvalget av den sittende presidenten, Mahmoud Ahmadinejad. Opposisjonen mener årsaken til valgseiren var omfattende valgfusk.

Video nsps_upload_2009_12_30_19_50_9_2506.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Se video fra demonstrasjonene i Teheran

Nevøen drept

Mange er blitt drept i opptøyene i Teheran i romjulen. Én av de drepte, Ali Mousavi, er nevøen til opposisjonsleder Mir Hossein Mousavi. Politiet i Iran benekter imidlertid dødsfallene.

Med slagord som "Død over diktatoren" har flere tusen demonstret i Teherans gater de siste dagene. De retter aggresjonen mot det sittende regimet i landet.

Demonstrasjoner i Iran

Demonstrantene får hard medfart av regjeringens sikkerhetsstyrker

Foto: Scanpix/AFP

Motdemonstrasjon

Dagens opptøyer i Teheran er på mange måter en motreaksjon til demonstrasjonene tidligere i uken.

Flere hundre tusen regimetilhengere demonstrerte mot opposisjonslederne over hele Iran onsdag og ropte slagord mot Mousavi og Karroubi.


– Dere bør angre, ellers vil dere bli regnet som Guds fiender, sa ayatolla Ahmad Alamolhoda under en demonstrasjon i Teheran. Straffen for å bli dømt som en fiende av Gud, er døden, ifølge det iranske lovverket som er basert på sharia.

– Må henrettes

Mange av slagordene og plakatene var direkte rettet mot Mousavi og Karroubi og merkbart hardere i tonen enn ved tidligere demonstrasjoner.

«Mousavi er en morder. Han må henrettes», sto det å lese på en plakat.
Onsdagens demonstrasjoner ble arrangert som et svar på massemønstringene til opposisjonen søndag.

Den siste runden med demonstrasjoner fra opposisjonen startet da det brøt ut opptøyer under begravelsen til reformisten Hossein Ali Montazeri, en storayatolla som var blant arkitektene bak den islamske revolusjonen for 30 år siden.

SISTE NYTT

Siste nytt