Protester mot nye strenge abortlover over hele USA

Protestene var rettet mot abortlovene som er vedtatt i flere delstater. Det var demonstrasjoner i Washington D.C., New York og 400 andre steder i USA.

New York var en av byene der det var protester mot nye abortlover i flere delstater.

New York var en av byene der det var protester mot skjerpede abortlover som er vedtatt av delstatsforsamlinger flere steder i USA.

Foto: Mary Altaffer / AP

Debatten om de nye abortlovene som er vedtatt i delstater som Alabama, Mississippi, Georgia, Ohio og Kentucky øker i intensitet. Kritikere mener at lovgivingen er i strid med en høyesterettsdom fra 1973 der det ble fastslått at abort er tillatt i hele USA.

Abortprotest Washington D.C. Margaret Atwood's The Handmaid's Tale

Abortdemonstrant foran Høyesteretts bygning i Washington D.C. i en drakt inspirert av TV-serien The Handmaid's Tale bygget på Margaret Atwoods roman.

Foto: JAMES LAWLER DUGGAN / Reuters

Utenfor Høyesteretts bygning i Washington D.C. samlet demonstrantene seg med slagord som: «Beskytt sikre og lovlige aborter.», «Mitt raseri får ikke plass på denne plakaten» og «Abort er en helsetjeneste».

Der møtte også representanter for flere interesseorganisasjoner opp. De utfordrer de nye abortlovene i rettssystemet. Sakene kan bli anket helt til Høyesterett.

De nye lovene innebærer ikke at abort automatisk blir forbudt i de to delstatene.

Det kan du lese mer om her: Sju spørsmål og svar om abort i USA

Demokrater vil ha ny føderal abortlov

Flere demokratiske politikere som kjemper om presidentnominasjonen møtte også opp utenfor Høyesteretts bygning.

En av dem var Kirsten Gillibrand, som beskyldte president Donald Trump for å ha bidratt til det som nå skjer.

Democratic presidential candidate Senator Kirsten Gillibrand

Senator og en av demokratenes presidentkandidater, Kirsten Gillibrand, gikk til angrep på president Donald Trump i sin appell foran Høyesterett.

Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP

– Dette er begynnelsen på president Trumps krig mot kvinner. Hvis han ønsker seg en slik krig, skal han få den – og han vil til slutt tape, sa Gillibrand.

Trump har støttet abortmotstandere i USA, men har gitt uttrykk for at abortloven som er vedtatt i Alabama er for streng fordi den ikke gir noen unntak for kvinner som er utsatt for voldtekt eller incest.

Flere av demokratenes presidentkandidater har tatt til orde for at retten til abort blir slått fast i en føderal lov, slik at denne rettigheten ikke skal være avhengig av Høyesteretts kjennelse fra 1973, kjent som Roe v. Wade.

Abortion Protests St. Louis

Det var også protester mot de nye abortlovene i St. Louis i delstaten Missouri

Foto: Robert Cohen / AP

Frykter Høyesterett

– Dette er første gang i min levetid at jeg frykter en endring, sa en av demonstrantene i Washington D.C., 43 år gamle, Tracy Leaman, til Reuters. Det er en reell risiko for at Høyesterett vender seg mot oss, sa hun.

En annen av demonstrantene, 66 år gamle Kathy Kleeman, sa til The Guardian at det er viktig for alle kvinner i USA å beskytte retten til selvbestemt abort.

– Jeg husker tiden før Høyesteretts avgjørelse i 1973, for da var det tilfeldig om man fikk abort eller ikke – og det kunne være veldig farlig. Vi må ikke komme tilbake dit

De nye og strengere abortlovene i flere delstater har blitt kjempet fram av konservative kristne grupper i USA. De mener at et foster må ha de samme rettigheter som et barn, og ser på abort som drap. Høyesterett har etter Trumps siste to utnevnelser av nye medlemmer, en konservativ majoritet på 5 mot 4 dommere.

SISTE NYTT

Siste nytt

Perseverance satte spor i sanden på Mars

Nasas Mars-robot har hatt den første køyreturen sin

Nasa-roboten «Perseverance» har køyrd sine første centimeter på Mars. Torsdag tok han seg fram drygt 6 meter, etter to vekers opplading.