NRK Meny
Normal

Over 60 drept i moske-angrep i Pakistan

Minst 61 mennesker ble drept da en kraftig bombe eksploderte under fredagsbønnen i en sjiamuslimsk moske i Sindh-provinsen sør i Pakistan.

Moskeen i Shikarpur

Sikkerhetsstyrker samlet seg ved moskeen i Shikarpur kort tid etter eksplosjonen.

Foto: FIDA HUSSAIN / AFP

Sko utenfor moske

De som døde i eksplosjonen inne i moskeen hadde satt igjen skoene sine utenfor.

Foto: Amir Hussain / Reuters

Angrepet skjedde i sentrum av byen Shikarpur, som ligger rundt 470 kilometer nord for Karachi. Se kart nederst i saken.

Flere hundre mennesker var samlet til bønn i moskeen da bomben eksploderte, og myndighetene i byen advarer om at dødstallet kan komme til å stige.

Radikale opprørsgrupper i Pakistan angriper ofte gudshus tilhørende den sjiamuslimske minoriteten, som ekstremistene anser som vantro.

Deler av moskebygningen raste sammen som følge av eksplosjonen, og bildene fra stedet vitner om et fryktelig kaos.

Flere ofre ble begravd i ruinene, og frivillige halte sårede ut av bygningsmassen og bar dem inn i biler, opp på motorsykler og rickshawer som fraktet ofrene til sykehus.

Ikke nok ambulanser

For det fantes ikke nok ambulanser, og hæren var nødt til å rykke ut med kjøretøy som kunne bringe de sårede til sykehus, ifølge lokale innbyggere.

– Området er dekket av blod og kroppsdeler, og det lukter brent kjøtt. Folk skriker til hverandre, det er kaos, forteller øyevitnet Zahid Noon til nyhetsbyrået AFP.

Helseministeren i Sindh, Jam Mehtab Daher, sa fredag kveld til nyhetsbyrået AFP at minst 61 mennesker ble drept i angrepet.

Stemningen var svært spent i Shikarpur etter angrepet. Butikker har satt for lemmene, og store folkemengder har strømmet til sykehusene.

– Hele byen er stengt av. Politiet er tungt til stede, og kommandosoldater patruljerer byen, sier Pariyal Marri, som bor i byen.

Politi i moske

Etterforskere lette fredag ettermiddag etter spor inne i moskeen i Shikarpur.

Foto: Khalid Hussain / Ap

Taliban-gruppe

Jundullah, en utbrytergruppe fra pakistanske Taliban, har tatt på seg ansvaret for blodbadet.

– Målet vårt var sjiamoskeen. De er våre fiender, sier Jundullah-talsmann Fahad Marwat uten å utdype hva han mener med det.

Angrepet er det verste i sitt slag siden mars 2013, da 45 mennesker ble drept av en bilbombe i en sjiamuslimsk bydel i Karachi.

Selvmordsbombe?

En politibetjent sier eksplosjonen trolig var forårsaket av en bombe, men pakistansk fjernsyn siterer øyevitner som forteller at de så en mann iført bombevest.

– Vi prøver å avklare hva eksplosjonen skyldes. En bombegruppe undersøker åstedet, sier politisjef Saqib Ismail Memon i Shikarpur fredag ettermiddag.

Regjeringen i Islamabad er i full gang med å innføre nye tiltak mot ekstremisme i kjølvannet av massakren på 134 skolebarn nordvest i Pakistan i desember.

Laster kart, vennligst vent...
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt