NRK Meny
Normal

Alle politiske fanger i Myanmar kan nå være frigitt

Myanmar frigir 514 fanger, de fleste politiske fanger. Det kan bety at alle fanger som er fengslet på politisk grunnlag, er ute av fengslene, ifølge en talsmann for opposisjonen.

Myanmar: Suu Kyi Aung San Suu Kyi, Thein Sein

Både Myanmars reformvennlige president Thein Sein og fredsprisvinner og NLD-leder Aung San Suu Kyi kommer til å befinne seg i USA samtidig.

Foto: Ap

I alt 424 av de 514 som har fått gå, har vært fengslet på politisk grunnlag, opplyser talsmann i opposisjonspartiet NLD, Naing Naing.

Frigivelsene skjer bare en drøy uke før Myanmars reformvennlige president Thein Sein setter kursen mot New York. Her skal han tale i FNs hovedforsamling for første gang siden han ble president.

Støre & Suu Kyi

Aung San Suu Kyi kom til Norge i juni og ble møtt av utenriksminister Jonas Gahr Støre. Etter 21 år fikk hun endelig takket for fredsprisen hun fikk i 1991.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Fredsprisvinner og NLD-leder Aung San Suu Kyi kommer til å befinne seg i USA samtidig. Hun reiste søndag på et 18 dagers besøk for blant annet å motta en utmerkelse i Kongressen.

Hun skal også møte president Barack Obama, noe det ikke er sikkert at Thein Sein får gjøre.

Ønsker fri tilgang

Thein Seins regjering hadde i juli i år løslatt nesten 700 politiske fanger over en periode på 14 måneder. Når han inntar talerstolen i FNs hovedforsamling er han ventet å understreke reformarbeidet som er gjort i hjemlandet.

Slik vil han trekke til seg investeringer og forsøke å få verdenssamfunnet til å heve alle gjenværende sanksjoner, spesielt mot import fra Myanmar.

EU-lettelser

EU-kommisjonen foreslo mandag å gjeninnføre særlige bestemmelse som skal gjøre det lettere for Myanmar å eksportere varer til EU. Det vil i så fall gi myanmarske produkter toll- og kvotefri adgang til EUs markeder.

Forslaget må godkjennes av EUs medlemsland og EU-parlamentet.

Vestlige land har nå hevet de fleste av sanksjonene mot Myanmar, som følge av at landet har gjennomført både politiske, økonomiske og sosiale reformer.

I USA besluttet imidlertid finanskomiteen i Senatet å fastholde forbudet mot import fra Myanmar for slik å opprettholde presset for reformer.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt