Over 20 mennesker drept i kamper i Makedonia

Åtte politifolk og 14 menn, som er beskrevet som «terrorister», er drept i helgens væpnede kamper i byen Kumanovo nord i Makedonia, opplyser innenriksdepartementet.

Store politistyrker i Kumanovo i Makedonia

Politiet satt inn store styrker i en aksjon mot en væpnet gruppe i byen Kumanovo i Makedonia.

Foto: OGNEN TEOFILOVSKI / Reuters

Kampene har foregått i den nordlige byen på grensen mot Serbia, bare noen mil nord for Skopje.

Ifølge innenriksdepartementet i landet er ytterligere 37 politimenn såret i kampene.

Kampene brøt ut da politiet gikk til aksjon mot en væpnet gruppe i byen, Kumanovo, som var sentrum for et etnisk albansk opprør i 2001.

I går opplyste innenriksdepartementet i Skopje at fem politifolk og et ukjent antall væpnede menn var drept. Søndag ettermiddag sa talsmann Ivo Kotevski at tallet på døde politibetjenter var steget til åtte. I tillegg ble 14 menn som beskrives som terrorister, drept i kampene. 37 politifolk ble såret.

Ingen sivile er blant de drepte, ifølge Kotevski.

Snikskyttere

Den væpnede gruppens medlemmer skal ha tatt seg ulovlig inn i Makedonia fra et naboland og de planla et terrorangrep mot statlige institusjoner, ifølge innenriksdepartementet.

Kotevski sa ikke hvilket land mennene kom fra, men sa at de er godt bevæpnet og har tilhengere i Kumanovo. Ifølge lokale medier bestod gruppen av etniske albanere fra nabolandet Kosovo, men det er ikke bekreftet fra offisielt hold.

Politiet ble angivelig møtt med voldelig motstand i form av snikskyttere, granater og automatvåpen under lørdagens kamper. Spesialpolitienheter i pansrede kjøretøy la en jernring rundt bydelen, mens helikoptre sirklet over dem.

Automatvåpen

Kraftige skuddsalver fra automatvåpen og store eksplosjoner kunne høres i byen, mens svart røyk steg opp i lufta. Det bor omtrent 100.000 mennesker i området der politiet slo til lørdag. Flere innbyggere tok med seg eiendelene sine og flyktet fra området, noen av dem i skuddsikre biler.

Helgens kamper øker frykten for hvordan den politiske uroen i Makedonia vil utarte. Den konservative regjeringen er under hardt press fra den sosialdemokratiske opposisjonen, som anklager den for ulovlig avlytting og omfattende maktmisbruk.

Observatører frykter at politiske ledere på begge sider kan komme til å forsterke de etniske spenningene i landet under maktkampen.

EU dypt bekymret

EU sier i en uttalelse at unionen er «dypt bekymret» over hendelsene i Makedonia.

– Enhver ytterligere eskalering må unngås, ikke minst av hensyn til den generelle stabiliteten i landet, sier utvidelseskommissær Johannes Hahn i en uttalelse sent lørdag.

– Jeg oppfordrer myndighetene og alle politiske ledere og samfunnsledere til å samarbeide for å gjenopprette roen, og etterforske hendelsene på en objektiv og gjennomsiktig måte, sier han.

Albansk gerilja

Anslagsvis 30 prosent av Makedonias befolkning på 2 millioner er etniske albanere. Makedonia var på randen av borgerkrig i 2001 da albansk gerilja gikk til opprør og forsøkte å ta kontroll med albanskbefolkede områder.

Etter seks måneder med væpnede sammenstøt og over 200 drepte underskrev man en fredsavtale forhandlet fram av EU og NATO. Den albanske minoriteten skulle få større rettigheter og representasjon.

SISTE NYTT

Siste nytt