Hopp til innhold

Mer enn 1800 fanger rømte fra fengsel i Nigeria

En væpnet militsgruppe sprengte seg inn i et fengsel i byen Owerri i Nigeria. 1844 fanger rømte.

Nigeria væpnet militsgruppe angrep fengsel

Væpnede menn sprengte seg inn i et fengsel i byen Owerri, 1844 fanger rømte.

Foto: David Dosunmu / AP

De væpnede mennene ankom fengselet med busser og pickuper. De brukte eksplosiver for å komme seg inn i fengselet. Mennene skjøt mot fengselsbetjentene

– Jeg kan bekrefte at Imo-delstatens kommando for den nigerianske kriminalomsorgen ble angrepet av ukjente væpnede menn i Owerri, sier talsmann James Madugba til nyhetsbyrået AFP.

– Situasjonen er under kontroll, understreker han.

Nigeria fengselsbrudd, inspeksjon av politistasjonen

– Jeg kan bekrefte at Imo-delstatens kommando for den nigerianske kriminalomsorgen ble angrepet av ukjente væpnede menn i Owerri, sa talsmann James Madugba

Foto: David Dosunmu / AP

Historiens største

Ingen har påtatt seg ansvaret for angrepet mot fengselet i Owerri. Fengselsrømningen er den største i Vest- Afrikas historie. Nigeria er det mest folkerike landet i Afrika. Fengslene i landet er overfylte. 70 prosent av de innsatte holdes sperret inne i årevis mens de venter på rettssak.

Biafras urfolk

Politiet mener det er separatistgruppen Indigenous People of Biafra (Biafras Urfolk) som står bak.

Indigenous People of Biafra (IPOB) har den siste tiden publisert bilder på sosiale medier, der de viser mennesker som driver med militærtrening.

IPOB er en ulovlig gruppe, som den nigerianske stat ser på som terrorister. Gruppen består av folkegruppen iboere. Imo-fengselet befinner seg i regionen hvor gruppen kjemper for en selvstendig stat.

IPOBs talsmann Emmanuel Powerful har sendt en uttalelse til AFP hvor han avviser at de har noe med dette angrepet å gjøre. I uttalelsen kaller han anklagene for løgner.

Blodig borgerkrig

Konflikten i staten Imo, sør i landet, har pågått siden 1967. Da erklærte Biafra seg som en selvstendig republikk. Det førte til en blodig borgerkrig som varte i 30 måneder.

Folkegruppen som bor i Imo-staten er iboere, det har vært konflikter mellom sentralmyndighetene i Nigeria og iboe-separatister i flere tiår.

SISTE NYTT

Siste nytt