Opprørere påstår de har omringet ukrainsk grenseby

Prorussiske opprørere hevder de har omringet den strategisk viktige byen Debaltseve, men myndighetene i Kiev nekter for at det er tilfelle.

En kvinne flykter fra byen Debaltseve i Øst-Ukraina

Mange av de 45.000 innbyggerne i Debaltseve har flyktet fra byen, nå hevder prorussiske separatister at de har avskåret regjeringsstyrkene fra en viktig forsyningsrute som regjeringsstyrkene har vært helt avhengig av.

Foto: GLEB GARANICH / Reuters

Noen av de hardeste kampene de siste ukene har forgått i og rundt byen som ligger ved fronten ved grensen mellom Donetsk og Luhansk øst i Ukraina.

Her har sivile flyktet mens soldater har rykket inn.

Myndighetene nekter

Nå hevder de prorussiske separatistene at de har avskåret regjeringsstyrkene fra en viktig forsyningsrute som regjeringsstyrkene har vært helt avhengig av.

Byen er et viktig jernbaneknutepunkt og selv om Debaltseve ligger dypt inne i opprørskontrollerte områder, har den ukrainske hæren klart å beholde kontrollen. Frem til nå.

– Debaltseve er omringet, sier Eduard Basurin, Donetsk-opprørernes forsvarssjef.

En talsmann for den ukrainske hæren sier imidlertid til BBC i natt til tirsdag at kampene fortsatt pågår om veien inn til Debaltseve. Flere tusen ukrainske soldater antas å være i byen og i området rundt.

Forbereder toppmøte

Litt lenger vest roper myndighetene i Kiev om hjelp, mens diplomater og statsledere fra Tyskland og Frankrike reiser Europa og USA rundt for å samle støtte til sitt fredsinitiativ.

I dag er det ventet at diplomater og forhandlingsledere fra de to landene kommer til Minsk for å forberede toppmøtet i den hviterussiske hovedstaden, men alt kan gå i vasken.

Meningen er at Ukraina, Tyskland, Frankrike og Russland skal delta på møtet i morgen, men den russiske presidenten Vladimir Putin har imidlertid sagt at partene må bli enige på flere punkter før møtet kan gjennomføres.

Samtidig fortsetter kampene øst i Ukraina. Ifølge myndighetene i Kiev mistet syv sivile livet i går, og hvis de prorussiske separatistene har omringet byen Debaltseve så går de flere tusen ukrainske soldatene i byen en uviss fremtid i møte.

Totalt har mer enn 5300 mennesker mistet livet og 1,5 millioner mennesker er drevet på flukt i den snart ett år gamle konflikten i Øst-Ukraina.

SISTE NYTT

Siste nytt