NRK Meny
Normal

Oppfordrer tusenvis av demonstranter til generalstreik mandag

Opposisjonsleder og frontfigur for de enorme demonstrasjonene i Thailand, Suthep Thaugsuban, oppfordrer til generalstreik i TV-tale som få kanaler turte la være å sende.

Suthep Thaugsuban foran demonstranter med thailandske flagg

Opposisjonsfigur Suthep Thaugsuban her under en tale han holdt for demonstrantene onsdag.

Foto: Sakchai Lalit / Ap

Demonstranter hadde tidligere søndag marsjert til hovedkontorene for et antall tv-stasjoner med krav om at de måtte sende en tale fra opposisjonslederen.

Frontfiguren for de protesterende massene Thaugsuban hadde før søndagens demonstrasjoner oppfordret til marsj mot flere ulike mål:

  • hovedkontorene for ti ulike offentlige organer og departementer
  • seks tv-stasjoner
  • politiets hovedkvarter
  • regjeringskontorene til statsminister Yingluck Shinawatra

Ved flere av de ulike offentlige kontorene hadde politi støttet av militære uten våpen satt opp store sperringer for å hindre at demonstrantene tok seg inn.

Demonstrant i tåregass-sky i Bangkok, Thailand

Politiet har brukt store mengder tåregass mot demonstrantene i Bangkok.

Foto: ATHIT PERAWONGMETHA / Reuters

Langs slike sperringer kom det til sporadiske sammenstøt, og mange steder ble det brukt tåregass og vannkanoner fra sikkerhetsstyrkene for å spre demonstranter.

Politiet og helsevesenet i Thailand opplyser at fire personer er drept i sammenstøt og 57 skadet.

SISTE: Søndag kveld kunngjør thailandske myndigheter at de ber folk holde seg innendørs i Bangkok etter klokken 22.
– Etter klokken 22 og til klokken 5 i morgen tidlig ber vi folk om å ikke gå ut hvis de ikke må. Det er for egen sikkerhet og for å ikke bli ofre for provokatører, sa visestatsminister Pracha Promnok i en tv-sendt kunngjøring melder Reuters.

Følg utviklingen fortløpende: Demonstrasjoner i Thailand i NRKs nyhetssenter

Demonstrantene klarte til tross for mye sikkerhetspersonell å komme seg inn i hovedkontoret til den statlige kringkasteren Thai PBS. Der forlangte de at kanalen skulle sende opposisjonslederens tale.

Oppfordrer til stopp av «statskringkasting»

I sin tale oppfordret opposisjonsleder Suthep Thaugsuban at alle tv-stasjoner måtte stoppe spredningen av nyheter kontrollert av regjeringen.

– Vi inviterer alle thai-er til å slutte seg til oss og våre demonstrasjoner – for å forsvare demokratiet, sa opposisjonslederen.

Suteph Thaugsuban ba også om generalstreik mandag, og henvendte seg spesielt til offentlige ansatte.

Opposisjonen mener statsapparatet må stoppe å utføre oppgaver på vegne av regjeringen som de mener ikke er bra for landet.

Talen ble sendt på nesten alle thailandske tv-kanaler etter at demonstrantene hadde kommet med klare krav, og nesten trusler hvis kringkasterne ikke bøyde seg.

Demonstrant kaster tåregassgranat tilbake i Bangkok

Demonstrant kaster tåregassgranat tilbake i Bangkok.

Foto: ATHIT PERAWONGMETHA / Reuters

Regjeringsmotstanderne krever at statsminister Shinawatra går av og at hennes regjering erstattes av et «folkeråd» – som ikke skal være demokratisk valgt.

Kritikere av statsministeren hevder at det egentlig er hennes bror, tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, som styrer landet gjennom søsteren. Thaksin er dømt for økonomisk kriminalitet og befinner seg i eksil. Et forslag som ville ført til at han kunne komme tilbake til Thailand uten å bli fengslet fra regjeringen førte til ekstra stor motstand mot søsterens styre.

Les også: Thailands statsminister evakuert

Norsk ambassadør: – Det har vært veldig spent

Norges ambassadør til Thailand som holder til i Bangkok kan fortelle at de følger situasjonen tett.

Katja Christina Nordgaard

Ambassadør Katja Christina Nordgaard forteller om spent stemning i Bangkok.

Foto: UD

– Det har vært veldig spent i dag med bruk av både vannkanoner og tåregass, sier ambassadør Katja Christina Nordgaard til NRK på telefon fra Bangkok.

Demonstrasjonene har holdt på i Thailands hovedstad i flere dager.

– Det var en viss tilspissing i går kveld med mer dramatikk, og det var dessverre slik at sammenstøt førte til tap av menneskeliv, sier Nordgaard.

Ambassaden hadde mange henvendelser fra nordmenn med behov for hjelp eller råd og informasjon tidligere i uka.

Nå i helga virker det dog som det til tross for spent stemning er slik at de befinner seg i området i stor grad klarer å få den informasjonen de trenger på egen hånd, forteller ambassadøren.

Hun forteller at det til tross for spent stemning har vært noe bedre i dag enn i går. Nå er ambassaden som mange andre spent på hva som skjer videre.

– Spørsmålet nå er hvor lenge opposisjonslederen har støtte og folk tar til gatene. Så vi får se hva som skjer i morgen, sier ambassadøren.

Selv tror hun at en merkedag i Thailand kan være med på å avslutte uroen enn så lenge i løpet av uka.

– Det er kongens i Thailand sin bursdag på torsdag og da er det nok slutt. For ingen vil vanære kongen ved å demonstrere, sier ambassadøren og anslår at demonstrasjonene kan komme til å ha sin siste dag i morgen mandag.

Ber nordmenn unngå folkeansamlinger

De kraftigste sammenstøtene har vært knyttet til konfrontasjoner mellom demonstrantene mot regjeringen og grupperinger som støtter statsministeren. Tidlig søndag kunngjorde støttespillerne, de såkalte rødskjortene, at de løste opp sine markeringer for å unngå uro og la politiet få kontroll.

Nordgaard ved ambassaden understreker at urolighetene bare påvirker bestemte områder av Bangkok – og at populære feriesteder som Phuket og Krabi ikke er påvirket i det hele tatt.

Mange nordmenn i Thailand vet nå dette.

– Det er i stor grad spredd godt med informasjon om hvor demonstrasjonene foregår, og det finnes også kart for dem som er i hovedstaden Bangkok, sier hun til NRK.

– Hva er rådet deres til nordmenn i Thailand og spesielt Bangkok?
– Rådet vårt til nordmenn er å ikke oppsøke demonstrasjonene. Det er ikke fordi de er rettet mot utlendinger, men det kan skje sammenstøt og da er man på feil sted til feil tid, svarer ambassadøren.

Hun viser også til ambassadens nettsider for oppdaterte råd, og ber nordmenn følge instruksjoner fra lokale myndigheter i landet.

Demonstranter i Bangkok, Thailand

Et stort antall demonstranter har fylt gatene i Bangkok søndag.

Foto: INDRANIL MUKHERJEE / Afp

Flere store norske reiseoperatører har reisende i Thailand, men det er stort sett i ferieområder utenfor hovedstaden Bangkok hvor urolighetene er.

Star Tour opplyser til NRK at de har to reisende som befinner seg i Bangkok etter å ha fløyet inn til landet med selskapet. De reiser deretter på egen hånd.

– Vi har hatt kontakt med dem og gitt generelle råd, sier informasjonssjef Elisabeth Larsen-Vonstett til NRK.

Utover det starter ikke Star Tour med chartertourer til Thailand før 12. desember.

Charterselskapet Ving har allerede turister i Thailand, men påvirkes ikke i betydelig grad av uroen.

– Vi har ikke fått noen signaler om at det påvirker våre reisende. Slik det er nå har vi ingen i Bangkok-området, og vi for nå oppdateringer flere ganger om dagen om situasjonen i landet, sier markeds- og kommunikasjonsdirektør Tonje Fossum i Ving til NRK.

Ving har stort sett sine reisende i Phuket-området, og der skal det ifølge selskapet være rolig.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt