– 28 pakistanske soldater drept i NATO-angrep

Opp mot 28 soldater er drept i et NATO-angrep i det nordvestlige Pakistan på grensen til Afghanistan. Pakistan reagerer kraftig.

Lastebiler på vei til Afghanistan stoppes på grensen

Alle forsyningsbiler på vei fra Pakistan til Afghanistan gjennom Khyber-passet er nå stoppet.

Foto: SHAHID SHINWARI / Reuters

Pakistanske myndigheter anklager NATO for å ha drept opp mot 28 soldater i et luftangrep mot en grensepost på grensen til Afghanistan. Minst 14 skal være såret.

Angrepet fant sted rundt klokken 2 natt til lørdag i Baizai-området i Mohmand, hvor pakistanske soldater er utstasjonert for å kjempe mot Taliban. Grenseposten er 2,5 kilometer fra grensen til Afghanistan.

Dette er det mest dødelige NATO-angrepet i Pakistan i de 10 årene som har gått siden krigen mot Afghanistan brøt løs.

Forholdet mellom USA og Pakistan, som er allierte i kampen mot terror, er fra før av tynnslitt etter at Osama bin Laden ble drept i et hemmelig angrep i Pakistan tidligere i år.

– Uprovosert

– NATO-helikoptrene gjennomførte en uprovosert og tilfeldig beskytning mot en pakistansk militærpost, og drepte soldater mens de sov. Angrepet vil få alvorlige konsekvenser, sier en militærtalsmann, som vil være anonym siden han ikke har fått tillatelse til å snakke med mediene.

– Dette er et angrep på pakistansk suverenitet og vil ikke bli tolerert, sier provinsguvernøren i området.

Protester mot NATO i Afghanistan

Tilhengere av det islamistiske politiske partiet Jamaat-e-Islami roper slagord mot NATO-angrepene.

Foto: Arif Ali / Afp

NATO bekrefter at de står bak angrepet i Pakistan. Sjef for de amerikanske styrkene i Afghanistan, general John Allen, sier at det som har skjedd skal undersøkes grundig. NATO har ikke noen opplysninger om hvor mange som er drept.

– Hendelsen har min høyeste prioritet, sa Allen, som også kondolerte familiene til soldatene som kan ha blitt drept.

Pakistans statsminister Yusuf Raza Gilani har fordømt NATO-angrepet på kraftigste vis, og vil ta opp saken med NATO og USA.

Stanser forsyningslinjen

Talsmann Mutahir Hussain fra de lokale myndighetene i Khyber-regionen i grenseområdet mellom Pakistan og Afghanistan sier de nå stanser alle forsyninger til NATO som gjennom Khyberpasset etter å ha fått ordre om dette fra de pakistanske myndigheter.

– Lastebiler med forsyninger blir nå sendt tilbake til Peshawar, sier Hussain til nyhetsbyrået AFP.

Ifølge Reuters skal rundt 40 tankbiler og lastebiler allerede ha snudd.

– NATO-angrepet var feilslått. Hvis Pakistans blokade av forsyninger gjennom Khyberpasset fortsetter over lengre tid, vil det få store konsekvenser for NATOs arbeid i Afghanistan, sier Peter Viggo Jakobsen, lektor på det danske Forsvarsakademiet, ifølge NTB.

SISTE NYTT

Siste nytt