Hopp til innhold

Israels forsvarsminister: – Operasjonen vil intensiveres de neste dagene

Samtidig forteller en talsmann for den egyptiske presidenten at det pågår en intensiv innsats for å forhandle frem en våpenhvile mellom partene.

Det har også i natt vært hard bombing av Gazastripen, og Israel skal ha bombet 160 mål ifølge Afp. Minst to barn skal være blant de drepte. Hamas bekrefter også at de skjøt flere raketter mot millionbyen Tel Aviv.

Det pågår stadig nye angrep fra både Hamas og Israel i formiddag. Det israelske forsvaret har også frigitt en video hvor man skal se de fire væpnede palestinerne fra Gazastripen bli drept da forsøkte å innta Israel sjøveien, og gikk i land på en strand sør i landet.

Fotograf Gunnar Bratthammer og journalist Sidsel Wold i Gaza

Fotograf Gunnar Bratthammer og journalist Sidsel Wold ved et hus hvor de leter etter ei jente som er forsvunnet i ruinene, etter at huset ble bombet i natt. Jenta ble senere funnet død. Gaza, 9. juli, 2014.

Foto: NRK

Det er helt stille i Gaza i formiddag utenom når rakettene treffer sine mål. Folk holder seg inne, de er redde.

NRK har vært med en familie som fulgte sin femten år gamle gutt til graven i dag. Han ble drept av en israelsk drone da han var ute for å kjøpe mat.

NRK har også møtt folk som lette etter mennesker i ruinene, blant annet en gutt og en jente. Jenta ble funnet død like etter at NRK dro fra stedet.

Israels hær bomber hus og hjem som er knyttet til medlemmer av Hamas eller Islamsk jihad. Det kan bo mange andre sivile også i disse husene.

Dermed risikerer alle som bor i dette huset å dø. Israelsk side sier at de ringer opp folk så de har 15 sekunder på å komme seg ut, men folk NRK snakker med i Gaza sier at de ikke har hørt om dette.

Men NRK får også høre at Hamaslederen som ble drept i natt ble ringt, men at han ikke ville la familien gå ut. Han ville at de skulle beskytte huset. Nesten hele den familien døde.

Folk i Gaza er aller mest redde for en bakkeinvasjon. De er redd for at det skal utvikle seg til en blodbad. En israeler NRK snakket med før teamet dro inn i Gaza i dag sa at nå må bare hæren gå inn og rydde opp alt, og dette er det folk i Gaza frykter mest.

Palestinere på flukt etter bombing i Gaza 9.juli, 2014

Folk på flukt etter et angrep i Gaza 9. juli, 2014

Foto: STRINGER / Reuters

Over 30 døde

Det israelske flyvåpenet utvidet sin offensiv mot Hamas tidlig onsdag, med flere rakettangrep flere steder på Gazastripen.

Israel har sluppet mer enn 400 bomber de siste to døgnene og mer enn 170 raketter har blitt avfyrt fra Gaza i samme periode, ifølge den israelske hæren. Langtrekkende raketter har nådd Tel Aviv, Jerusalem og så langt nord som Hadera. The Iron Dome forsvarssystem har slått ut mer enn 45 raketter de siste 24 timene, skriver den israelske avisen Haaretz.

Israels angrep på Gazastripen var rettet mot 120 underjordiske raketter, 10 tunneler, en marinepolitibase, kontorer, og hjemmene til åtte ledende Hamas medlemmer som den israelske hæren mener fungerte som kommandosentre, og som ifølge dem ble brukt til koordineringen av rakettangrepene på Israel.

– 33 er drept og omkring 250 skadd i angrepene mot Gazastripen, sier lederen for kirurgisk avdeling ved Shifa-sykehuset til NTB.

Kraftig opptrapping

Konflikten mellom Israel og palestinerne eskalerte kraftig tirsdag. Fire Hamas-medlemmer ble drept da de forsøkte å ta seg inn i Israel via sjøveien.

Tirsdag kalte også Israel inn 40.000 reservesoldater til tjeneste, og Hamas erklærte at alle israelere er legitime mål.

Hafez Hamad, en av lederne for gruppen Islamsk hellig krig, foreldrene hans, kona og to barn måtte alle bøte med livet da boligen deres i byen Beit Hanun ble bombet i natt. Opplysninger fra nyhetsbyrået Reuters tyder på at de drepte barna er Hamads brødre. Ytterligere to palestinere, inkludert en eldre kvinne, ble drept da luftangrepene fortsatte onsdag.

Israels forsvarsminister Moshe Ya'alon sier under en sikkerhetsbrifing onsdag at operasjonen mot Hamas vil bli utvidet i de kommende dagene.

– Vi dreper terrorister av ulik rang, og denne operasjonen vil vedvare og forsterkes, sier han.

Han legger til at for deres del trenger dette ikke å være en kort kamp. For vår del, dette trenger ikke å være en kort kamp.

– Vi vil fortsette å ramme Hamas og andre terrorgrupper hardt, sier han til Haarez.

En palestiner samler sammen tingene sine i ruinene etter huset hans.

Palestinere samler sammen eiendeler etter nattens bombinger av Gaza, 9. juli 2014.

Foto: IBRAHEEM ABU MUSTAFA / Reuters

Forhandler om våpenhvile

Samtidig forteller en talsmann for den egyptiske presidenten onsdag formiddag at det pågår en intensiv innsats for å forhandle frem en våpenhvile mellom Israel og Hamas, ifølge Haarez.

Palestinernes president Mahmoud Abbas ba tidligere i dag Egypts president Abdel-Fattah al-Sissi å gripe inn i den eskalerende volden mellom Israel og Hamas. Abbas sier han har snakket med Hamas-ledere som er interessert i en våpenhvile. Den egyptiske utsendingen hos de palestinske selvstyremyndighetene sier at samtalene mellom sidene er pågående, men at en avtale er ennå ikke nådd.

SISTE NYTT

Siste nytt