Hopp til innhold

Ønsket å holde soningen til French hemmelig

Både Utenriksdepartementet og advokaten til Joshua French ønsket at det ikke skulle bli kjent at nordmannen fikk sone utenfor fengselet. De fryktet negative reaksjoner i Kongo.

Hans Marius Graasvold

Hans Marius Graasvold sier han ikke har vært i mye kontakt med klienten sin de siste månedene, men at soningen utenfor fengselet har gjort ham godt.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Onsdag ble det kjent at nordmannen de siste månedene har fått sone utenfor Ndolofengselet i den kongolesiske hovedstaden Kinshasa. Dette ble klart for offentligheten da Dagbladet meldte at Joshua French var blitt pågrepet på åpen gate.

Advokaten hans sa til NRK at han ikke trodde French hadde forsøkt å flykte fra boligen, men at han trolig hadde grepet muligheten da han fant en åpen dør.

Dårlig helse

French har hatt sviktende helse og da han sto tiltalt for å ha drept cellekameraten sin, ble rettssaken derfor utsatt. Joshua French og Tjostolv Moland ble arrestert i Kongo i 2009 da sjåføren deres, Abedi Kasongo, ble skutt og drept. Tidligere i år ble han dømt for å ha drept den norske cellekameraten sin, som ble funnet død på fengselscella de to delte i Ndolo-fengselet i august i fjor.

Ndolo-fengselet i Kinshasa

Joshua French er nå tilbake på timannsrommet i Ndolofengselet.

Foto: Marit Kolberg / NRK

De siste månedene har altså nordmannen fått sone utenfor det overfylte fengselet. Moren hans har flere ganger fortalt om uro og krevende forhold der. Fengselet ble i sin tid bygget for rundt 500 fanger, men huser i dag neste tre ganger så mange.

Hans Marius Graasvold sier nordmannen ble dårligere og dårligere da han var innsatt.

– Han har hatt behov for behandling. Det fikk han ikke, men han ble flyttet ut av fengselet. Alt annet enn å være der var bedre for ham, men det holder ikke bare å få ro, han må han behandling, sier Graasvold.

Ønsket hemmelighold

Både den norske advokaten og utenriksdepartementet mente det var best at denne ordningen ikke ble kjent.

– French var under soning. Også i Kongo er det slik at en dømt i utgangspunktet skal være i fengselet. Jeg har gått ut ifra at om dette blir kjent, kunne det fort åpne for påstander om forskjellsbehandling.

Advokaten fryktet det kunne føre til negativ omtale i Kongo og verken han eller UD mente det var verdt å ta den risikoen.

– Det beste var at han kunne flyttes i ro og fred, sier han.

Moren har stort sett fått lov til å besøke sønnen i fengselet og har besøkt ham der han har bodd de siste månedene også.

Ble bedre utenfor fengselet

Joshua og Kari Hilde French

Mor Kari Hilde French har stort sett bodd i Kongo siden desember i fjor. Hun er ofte på besøk i fengselet. Bildet er rettssaken etter Tjostolv Molands død.

Foto: Marit Kolberg / NRK

– Jeg har inntrykk av at fengselsledelsen setter pris på at hun er der fordi hun når frem til ham. Det er det ikke alle andre som gjør, sier Graasvold.

Utover dette vil han ikke kommentere Frenchs helseplager, men forteller at månedene utenfor fengselsmurene har gjort nordmannen godt.

– Det har det absolutt og derfor håper jeg kongoleserne ser situasjonen slik vi gjør det. Vi mener dette ikke var et rømningsforsøk, det er ikke så dramatisk. French vet godt at det ikke er noen mulighet for å rømme fra Kongo. Jeg håper han får komme tilbake, for det har vært positivt for ham, sier Graasvold.

Moren: Han tok seg en tur

Kari Hilde French har akkurat kommet tilbake til Kongo etter et lite opphold i Norge.

Moren skriver på sin blogg at hun ikke vet om å bli tatt «på rømmen» er det rette ordet for det som har skjedd.

– Han har sittet som fange i en bolig utenfor fengselet en tid. Vaktene fra Ndolo-fengselet har ikke vært påpasselige nok, og han tok seg en tur, skriver hun og legger til at French ikke har vært ute i frisk luft eller fått sol på kroppen på flere måneder.

Moren forteller at hun har besøkt ham på cellen både tirsdag og onsdag, og at det er hun som ordner med mat til ham når hun er i Kongo.

– Vi er jo redde for at hans helsetilstand kan bli verre igjen i det overfylte fengselet, skriver hun.

Sju kongolesere arrestert

Oberst Katenda Nkulu, som var aktor i rettssaken i Kinshasa, sier til VG at sju personer er arrestert i forbindelse med denne saken.

– Disse er nå under etterforskning. Personene som er pågrepet er folk som hadde ansvaret for å passe på French, sier han til avisen.

Obersten vil ikke uttale seg om det er mistanke om bestikkelser.

SISTE NYTT

Siste nytt