NRK Meny
Normal

Omvalg hos demokratene?

Det demokratiske partiet satte Florida og Michigan på sidelinjen som straff. Nå kan de utstøtte delstatene bli dem som avgjør om det blir Clinton eller Obama som vinner.

Hillary Clinton og Barack Obama
Foto: MATT SULLIVAN / SCANPIX

USA-valg: Wenke Eriksen
Foto: NRK

Presset øker for å få avklart hvem som blir demokratenes presidentkandidat slik at den egentlige valgkampen mot republikanernes John McCain kan starte for fullt.

Problemet er at verken Obama eller Clinton er i nærheten av å få nok delegater til å sikre seg nominasjonen.

Demokratene har fortsatt tolv nominasjonsvalg de skal gjennom. Men det er to primærvalg som ble holdt allerede i januar som alles øynes rettes mot nå.

For tidlig

De folkerike delstatene Florida og Michigan var tidlig ute med å holde sine primærvalg. For tidlig, ifølge landsstyret i det demokratiske partiet.

Som straff for at de trosset partiledelsen og fremskyndet valgene sine for å få større innflytelse i nominasjonsprosessen, ble USAs fjerde og åttende største delstater nektet representasjon på demokratenes landsmøte i Denver i august.

Barack Obama driver valgkamp i blant annet Nevada i stedet for i Michigan.

Barack Obama drev valgkamp i blant annet Nevada i stedet for i Michigan.

Foto: Ethan Miller / AFP

Nå forsøker partiledelsen og begge kandidatene å finne fram til en løsning der delegatstemmene fra Florida og Michigan teller likevel. Hele 366 delegater står på spill.

Les også: Hillary jublet for seieren og Hillary seiret uten konkurranse .

Rettferdighet - og penger

Ingen av kandidatene drev aktiv valgkamp i de to delstatene siden det var liten vits i å bruke tid og penger når man ikke kunne innkassere delegatstemmer. Clinton vant i begge delstatene, men Obamas navn sto ikke på stemmeseddelen i Michigan.

På Capitol Hill i Washington i natt ble demokratiske kongressmedlemmer enige om å forsøke å finne fram til en løsning som alle kan godta. Det blir ikke lett. En mulighet som drøftes er omvalg i begge delstatene. Men det ville bety at man nuller ut stemmene til 2,3 millioner velgere i Florida - der alle kandidatene tross alt stilte til valg.

Slik gikk primærvalgene i Michigan og Florida:

Michigan demokrater

Navn

Prosent

Delegater

Hillary Clinton

55 %

35

"Nøytrale"

40 %

0

Dennis Kucinich

4 %

0

Michigan

Primærvalg

15.januar

Demokratiske delegater, Florida

Navn

Prosent

Delegater

Hillary Clinton

50 %

52

Barack Obama

33 %

34

John Edwards

14 %

6

Florida

Primærvalg

29. januar

Koste dyrt

- Folk her er sinte og er ikke interessert i omvalg, sier landsmøtedelegat Barbara Efferman til det amerikanske TV-selskapet CBS.

- Vi sto i kø i januar og krysset av på stemmeseddelen. Vi har allerede stemt! sier hun.

Skulle det likevel bli omvalg vil det koste dyrt: kanskje 25 millioner dollar i Florida, noe mindre i Michigan.

Det er også kommet forslag om et begrenset omvalg i solskinnsstaten. Det ville bli billigere, men trekke færre velgere. Demokratene i Michigan vurderer en løsning med "caucus", et partimøte som jo blir lettere å organisere på kort varsel.

Foreløpig er det ingen - verken partiet sentralt eller delstatene - som er villig til å åpne lommeboka for å finansiere slike løsninger.

Rask avklaring

Hillary Clinton har lenge tatt til orde for at begge delstatenes delegasjoner må få stemmerett på landsmøtet, mens Obama til nå bare har sagt at han vil følge partledelsens regler til enhver tid. Men i følge The Washington Post er begge leirene nå åpne for nye avstemninger.

Mer enn noe annet ønsker de en rask avklaring på saken.

- Dette kan ikke få overskygge nominasjonskampen i 60 dager til, sier Obamas valgkampleder David Plouffe til avisen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt