Hopp til innhold

Ukrainsk tidligere forsvarssjef: Ett skudd her er nok til å utløse en ny storkrig

PERELVANOYE/OSLO (NRK): Mens Vladimir Putin benekter for at russiske soldater har omringet ukrainske militærbaser på Krim, advarer en beleiret ukrainsk general og tidligere forsvarsminister om at et lite feilsteg kan føre til en ny storkrig.

Russiske soldater utenfor militærbasen i Perelvanoye

Utenfor den ukrainske militærbasen i Perelvanoye har russiske soldater tatt oppstilling.

Foto: Darko Vojinovic / Ap

Tre mil nord for regionhovedstaden Simferopol ligger den ukrainske militærbasen Perelvanoye. Her har russiske soldater tatt oppstilling og omringet hele anlegget.

Alexander Kuzmuk

Den tidligere ukrainske forsvarsministeren Alexander Kuzmuk vil aldri overgi seg til russerne.

Foto: KRISTIAN ELSTER / NRK

Omringet av russiske soldater

Noen hundre meter fra inngangen til militærbasen er de mange kjøretøyene parkert, her er det også militære vaktposter som overfor NRK bekrefter at de er russiske.

– Vi er ikke her for å angripe, alt det er bare propaganda. Vi her er for å beskytte og passe på at ikke bandittene slipper ut, sier av de maskerte soldatene til NRK.

– Situasjonen er dramatisk

Video: NRKs Jan Espen Kruse er ved en av de ukrainske militærbasene som Putin mener kun blir kontrollert av lokale borgervernsgrupper.

Dette til tross for at Russlands mektige president Vladimir Putin på sin første presskonferanse etter at Viktor Janukovitsj ble avsatt som president i Ukraina påstod foran en samlet verdenspresse at det kun dreide seg om lokale borgervernsgrupper.

– Det er kun lokale borgervernsgrupper som omringer ukrainske militærbaser, våre soldater har ikke deltatt, sier Putin.

Det rimer dårlig med virkeligheten.

I full uniform møter den tidligere ukrainske forsvarsministeren Alexander Kuzmuk pressen og de lokale borgervernsgruppene utenfor den beleirede leiren.

Han er ikke nådig.

– Vi kommer ikke til å gi oss. Ett skudd her er nok til å utløse en storkrig, sier Kuzmuk, som er en av de den russiske vaktposten omtalte som banditter.

– Vi kommer ikke til å angripe noen, men vi har styrke og våpen til å forsvare oss mot provokasjoner.

Russiske styrker avfyrte varselskudd mot ukrainske soldater på militærflyplassen.

Video: Tidligere i dag avfyrte russiske soldater skudd mot ukrainske tropper utenfor den ukrainske militærbasen Belbek vest på Krim.

Situasjonen på Krim blir mer og mer spent, og ved flere av de ukrainske basene har det kommet til mindre konfrontasjoner mellom borgervernsgruppene, russiske soldater og ukrainske soldater.

– Janukovitsj har ingen politisk fremtid

Putin kom under sin pressekonferanse i Moskva med skarp kritikk av maktovertakelsen i Ukraina og tok samtidig Ukrainas nylig avsatte president Viktor Janukovitsj i forsvar, som etter noen på rømme i Ukraina kom seg til Russland.

– Janukovitsj ville blitt drept i Ukraina, sa Putin, som samtidig slo fast at Ukrainas tidligere så mektige man ikke har noen politisk fremtid.

SISTE NYTT

Siste nytt