Hopp til innhold

«Klimaversting» skal lede neste klimatoppmøte

De forente arabiske emirater (UAE) skal være vertskap for klimatoppmøtet i 2023. Landets klimautsending er mannen som er sjef for det statlige oljeselskapet. WWF Verdens naturfond reagerer på at landet skal lede verdens klimaarbeid.

Burj Khalifa i Dubai er verdens høyeste bygning.

Burj Khalifa i Dubai er verdens høyeste bygning. 330.000 m³ sement og 55.000 tonn stål gikk med til konstruksjonen av skyskraperen.

Foto: MOHAMMED SALEM / Reuters

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Det lille landet ved Persiabukta er blant verdens ti største produsenter av både olje og gass.

Tallene viser også at landet er et av de som slipper ut mest CO₂ per innbygger.

I fjor slapp hver innbygger i UAE ut 21,79 tonn CO₂ per innbygger. Det er nesten tre ganger mer enn de 7,57 tonn CO₂ som hver nordmann slipper ut.

Nå skal landet arrangere klimatoppmøte i november 2023, kjent som COP 28.

Generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur, sier at det er grunn til å sette spørsmålstegn ved betydningen av at et klimatoppmøte holdes i et land som ikke bare produserer og eksporterer svært mye olje og gass, men som også har veldig store utslipp per innbygger.

– Landet må da vise lederskap og et reelt ønske om å fase ut fossile brensler, i tillegg til tiltak i alle andre sektorer, sier Andaur.

Utsatt for klimaendringer

UAE skriver selv at de er blant landene i verden som er mest utsatt for klimaendringer.

85 prosent av innbyggerne bor ved kysten og er utsatt for havstigning. På sommeren kryper gradestokken jevnlig opp mot 50 grader og luftfuktigheten er rundt 90 prosent.

Resultatet er en energikrevende livsstil. Luftkjølingsanlegg er nødvendige og nesten ingen beveger seg til fots utendørs.

Luksusyacht i havnen i Dubai

Ett år før klimatoppmøtet starter er havnen i Dubai full av luksusyachter som verdens rike kan leie under fotball-VM i Qatar.

Foto: GIUSEPPE CACACE / AFP

Største delegasjon i Egypt

The Guardian skriver at UAE i forkant av møtet i Egypt har vært opptatt av å fremstå som en klimaforkjemper. Landet hadde blant annet leid inn flere reklame- og lobbyselskaper

UAE sendte den største delegasjonen av alle land til årets toppmøte i Egypt. 1000 delegater fra UAE er dobbelt så mye som den nest største delegasjonen fra Brasil.

70 av delegatene på årets klimatoppmøte var tilknyttet UAEs olje- og gassindustri.

– Fossillobbyen gjennomsyrer klimatoppmøtet i Egypt, og vi kan bare ta det som et tegn på at næringen begynner å bli redd for at klimapolitikk vil få store konsekvenser for markedet for fossil energi. Derfor må vi ha et tydelig skille mellom klimaforhandlingene og olje- og gasslobbyen, sier Andaur i WWF.

Dobbeltrolle

Ahmed Al Jaber kombinerer rollene som UAEs klimautsending og som sjef for Abu Dhabis nasjonale oljeselskap.

Ahmed Al Jaber kombinerer rollene som UAEs klimautsending og som sjef for Abu Dhabis nasjonale oljeselskap.

Foto: Kamran Jebreili / AP

Ahmed Al Jaber personifiserer i stor grad hvordan UAE både er en olje- og gassnasjon og vil fremstå som klimavennlig,

Han er landets klimautsending og har i den rolle. hatt en rekke politiske møter under toppmøtet i Egypt.

Samtidig er han toppsjefen i Abu Dhabi National Oil Company. Det er UAEs nasjonale oljeselskap og en av verdens største oljeprodusenter.

Karolina Andaur sier at det er vanskelig å ha tillit til en klimautsending som har så motstridende roller.

– Man snakker med to tunger når man på den ene siden er sjef for landets nasjonale oljeselskap som tjener enorme penger på olje- og gassutvinningen, og på den andre siden deltar i klimaforhandlingene som har som mål å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader, sier hun.

WHO ber om slutt på fossile brennstoff

generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur.

– På samme måte som det er upassende at tobakksindustrien deltar på helsetoppmøter, er FNs klimatoppmøter ikke et sted for fossillobbyister, sier generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur

Foto: Elin Eike Worren / WWF Verdens naturfond

Under årets toppmøte overleverte WHO og en rekke andre helseorganisasjoner et brev til UAE.

I brevet ber de UEA arbeide for at det under neste toppmøte blir fattet et bindende vedtak om å fase ut letingen etter og produksjonen av fossile brennstoffer.

I tillegg til klimavirkningene av olje, viser de til at 7 millioner mennesker hvert år dør på grunn av luftforurensing, for det meste knyttet til bruk av fossilt brennstoff.

Om helseorganisasjonene får gehør hos UAE er tvilsomt. Da UAE-president Sheikh Mohammed bin Zayed al-Nahyan talte på åpningsdagen til klimatoppmøtet i Egypt forsvarte han landets oljeproduksjon.

– UAE skal fortsatt produsere olje og gass så lenge verden trenger det, sa han ifølge Egypt Today.

Andaur i WWF sier at sannheten er at verden, folk, klima og natur, trenger en rask og rettferdig omstilling vekk fra fossilavhengighet og i retning av ren fornybar energi.

– Dersom Emiratene ønsker å bli tatt seriøst som leder for klimaforhandlingene i 2023 og bidra til å løse klimakrisa, må de ta det innover seg, sier hun.

Viktig møte

UAE-president Sheikh Mohammed bin Zayed al-Nahyan

UAE-president Sheikh Mohammed bin Zayed al-Nahyan sa på toppmøtet i Egypt at landet skal fortsette å produsere olje og gass.

Foto: UAE PRESIDENTIAL COURT / Reuters

Seniorforsker Håkon Sælen ved Cicero sier at klimatoppmøtet i Dubai neste år blir et viktig møte.

– 2023 år blir det første toppmøtet der man gjør opp status for framdrift under Parisavtalen, sier Sælen.

UAE-president Sheikh Mohammed bin Zayed al-Nahyan sa på møtet i Egypt at landet vil legge frem en rapport om status og fremdrift på COP 28.

– Det er et viktig år i Paris-prosessen for å skape den økning i ambisjon over tid som man håper på, sier Sælen.

Danmark ble kritisert

Vertskapet for neste klimatoppmøte leder i stor grad klimaarbeidet i året frem til møtet.

Hvor godt arrangøren gjør forarbeidet, avgjør i stor grad om et klimatoppmøte blir regnet som en suksess eller ikke.

For eksempel ble Danmark kraftig kritisert for at dårlig ledelse før og under møtet førte til at klimatoppmøtet i København i 2009 ble regnet som en fiasko.

The Guardian skriver at FNs daværende klimasjef Yvo de Boer var en av de som la skylden på fiaskoen på Danmark og landets daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Frankrike fikk ros

Sælen ved Cicero har forsket på klimatoppmøtenes historie. – Det kan absolutt spille en rolle hvem som leder et klimatoppmøte, sier Sælen.

Motsatt av Danmark ble Frankrike og toppmøtesjef Laurent Fabius hyllet for arbeidet som førte frem til Parisavtalen på toppmøtet i 2015.

– For toppmøtet i Paris var ledelsen avgjørende. Da gjorde den franske regjeringen en stor innsats for å legge press på partene gjennom hele året i forkant og jobbet målbevisst, sier Sælen.

Resultatene fra årets toppmøte har ikke gjort Dubai neste år mindre viktig. Blant annet kommer tap- og skadeproblematikken til å kreve mer arbeide.

Alt tyder på at Ahmed Al Jaber får et travelt år, både som klimautsending og oljesjef.

NRK har sendt spørsmål til UAEs delegasjon på klimatoppmøtet i Egypt om saken, men har ikke fått svar i løpet av knapp uke.

Lurer du på som egentlig kom ut av COP27? Oppdatert forklarer her:

SISTE NYTT

Siste nytt