Hopp til innhold

Ukrainas president: – Natta var brutal

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj hevder russerne angriper sivile mål i Kyiv. Men byen holdes fremdeles av ukrainske styrker.

Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, under et besøk hos styrkene i Donetsk torsdag.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier russerne angriper sivile mål i Kyiv.

Foto: AA/ABACA / Abaca

I en uttalelse søndag morgen sier den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj at natta har vært brutal for landet og hovedstaden Kyiv.

Han hevder Russland har angrepet sivile mål.

– Igjen så vi skyting og bombardering av boligområder og sivil infrastruktur, sier han.

Ved 13-tiden søndag hevder borgermesteren i Kyiv at det ikke er noen russiske soldater igjen inne i hovedstaden, ifølge Reuters.

Kyiv under ukrainsk kontroll

Det har foregått kamper flere steder i landet hele natta. Blant annet har russiske styrker gått inn i byen Kharkiv.

Men Ukrainas hovedstad Kyiv er fremdeles under det ukrainske militærets kontroll søndag.

Samtidig har en russisk forhandlingsdelegasjon ankommet byen den hviterussiske byen Gomel, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Zelenskyj kaller det meningsløst og sier de ikke vil delta i samtaler i Hviterussland.

Oljelager i brann sør for Kyiv

Et oljelager ved byen Vasylkiv, 40 km sør for Kyiv, er truffet i kampene og sto søndag morgen i brann.

Ifølge magasinet Novoe Vremya som sitererer en kilde i innenriksdepartementet ble oljelageret Klo truffet av en russisk rakett.

Dette er en økologisk katastrofe, skriver Kyiv Post på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Vasylkiv har en stor militær flyplass og mange drivstofftanker. Russiske og ukrainske styrker har vært i kamper i byen Vasylkiv siden natt til fredag. Ordføreren i Vasylkiv Natalia Balasynovych sier byen og flyplassen har blitt utsatt for kraftig bombing, skiver Kyiv Independent.

Myndighetene i Kyiv ber folk holde vinduene stengt fordi røyken fra brannen kan være farlig, melder avisa.

To eldre menn sitter i et rom ikledd militæruniform og med våpen. De ser på hverandre og smiler. En av dem gjør et fredstegn med fingrene mot kameraet.

Det er langt fra bare unge mennesker som slåss mot de russiske styrkene. Her er to ukrainske menn fra sivilforsvaret avbildet i Kyiv.

Foto: Efrem Lukatsky / AP

Eksplosjoner rundt midnatt

CNNs reportere i sentrum av Kyiv forteller at de hørte to kraftige eksplosjoner rundt midnatt. Himmelen over Kiev ble lyst opp av pulserende rødoransje lys.

Til avisa Kyiv Independent opplyser Mykola Povoroznyk i hovedstadens byadministrasjonen at militæret var involvert i enkelte trefninger med medsabotører gjennom natten.

Samtidig er portforbudet i Kyiv utvidet, og gjelder fram til mandag morgen. Folk som befinner seg utendørs mellom 17.00 og 8.00 vil bli regnet som fiender, opplyser ordføreren.

Frem til nå har portforbudet kun vært gjeldende på kveld- og nattetid.

En mann har tatt med seg hundene sine og søkt tilflukt i parkeringshuset under et hotell i Kyiv søndag 27. februar. Parkeringshuset er gjort om til et bomberom.

En mann har tatt med seg hundene sine og søkt tilflukt i parkeringshuset under et hotell i Kyiv søndag 27. februar. Parkeringshuset er gjort om til et bomberom.

Foto: Vadim Ghirda / AP

Lager for atomavfall truffet av missiler

Det skal ha vært et russisk missilangrep mot lageret for radioaktivt avfall utenfor Kyiv rundt kl. 00.20 norsk tid.

Det automatiske målesystemet for stråling ble ødelagt, meldte det ukrainske strålevernet.

Noen timer senere hadde man fått målt strålingen med bærbare måleredskap.

Strålenivåene var normalt, og det ble da klart at selve lagerfasiliteten ikke var skadet av angrepet, melder BNO News.

Skal ha sprengt over 50 russiske stridsvogner

Ukrainske militære skal ha tilintetgjort en konvoi med russiske stridsvogner i Hostomel, en forstad nordvest for Kyiv. Det bekrefter presidentens kontor, melder Kyiv Independent etter klokken 4 natt til søndag.

Et par timer tidligere meldte avisen at det var snakk om 56 russiske stridsvogner som var sprengt og at en russisk general var blant de drepte. Dette er ikke bekreftet fra andre kilder.

Les også: Oberstløytnant: – Det blir en lang og blodig kamp

Ukrainske soldater samler udetonerte granater etter en kamp russiske soldater i hovedstaden Kyiv morgenen 26. februar.
Ukrainske soldater samler udetonerte granater etter en kamp russiske soldater i hovedstaden Kyiv morgenen 26. februar.

Ukrainas forsvarminister Oleksii Reznikov skryter søndag morgen av Ukrainas milititære innsats for å forsvare landet.

«Uten dette militæret og vårt folk, vil Europa aldri være trygt. Det vil ikke være noe Europa uten oss» siterer Kyiv Independent forsvarministeren på.

Flyalarm i Kyiv

Flyalarmen gikk i Kyiv sent lørdag kveld.

Folk må gå til det nærmeste tilfluktssted umiddelbart, meldte Kyiv Independent på Twitter.

Et sykehus for kreftsyke barn, Okhmadyt, i Kyiv skal ha blitt rammet av et russisk angrep, melder Kyiv Independent på Twitter. Et barn skal være drept og to barn og to voksne skal være såret. Øyevitner forteller at byen er under rakettangrep.

Minst 198 ukrainere, blant dem tre barn, er drept som følge av invasjonen, meldte ukrainske myndigheter lørdag kveld. Over 1000 skal være såret.

I byen Okhtyrka i Nordøst-Ukraina ble minst seks sivile ukrainere drept fredag, blant dem en jente på sju år, opplyser guvernøren i Sumy fylke, Dmitry Zhivitsky, ifølge BBC.

Ukrainske myndigheter opplyser at de seks ble drept da en barnehage og et barnehjem ble truffet av russisk ild, men dette benekter Russland. Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba sier at dette er en krigsforbrytelse og ber om den internasjonale straffedomstolen ICC skal etterforske hendelsen.

Boligblokk i Kyiv som skal ha blitt rammet av en russisk rakett natt til lørdag.

En boligblokk i Kyivs som skal ha blitt rammet av en russisk rakett.

Foto: DANIEL LEAL / AFP

En rådgiver for president Zelenskyj hevder 3500 russiske soldater er drept eller såret så langt i krigen.

Angrep mot Odesa

Russisk militære skal ha sendt droner innover kystbyen Odesa sør i Ukraina, det melder Kyiv Independent søndag morgen.

Lederen for den regionale administrasjonen Serhiy Bratchuk sier det ukrainske militæret jobber med å stoppe de russiske styrkene. Dette er ikke bekreftet av andre kilder.

BBC melder at flyalarmen gikk like etter 6 lokal tid søndag morgen i to nye ukrainske byer: Rivne i vest og Lutsk i nordvest.

Russiske soldater hevder også å ha blokkert de sør-ukrainske byene Kherson og Berdyansk og overtattt byene Henichesk og en flyplass i nærheten av Kherson. Det skriver Reuters som siterer Russlands forsvarsdepartement søndag.

Ber folk slå av geolokasjon på mobilene

Det ukrainske innenriksdepartementet ber folk slå av geolokaliseringen på mobiltelefonene sine.

Årsaken skal være frykt for at russiske styrker kartlegger ansamlinger av folk, skriver sikkerhetsanalytikeren Michael A. Horowitz på Twitter.

Samtidig skriver SpaceX-eier Elon Musk at Starlink nå er aktivt i Ukraina, med flere terminaler på vei opp.

Musk ble bedt av Ukrainas visestatsminister om å sette opp Starlink for å sikre ukrainerne nett.

Russland vil angripe fra alle kanter

Den russiske hæren har fått ordre om å utvide offensiven i Ukraina «fra alle kanter» etter at Kyiv nektet å holde samtaler i Hviterussland, sier Russland.

Ifølge Putins talsmann Dmitrij Peskov, beordret Putin russiske styrker til å stanse fremrykkingen i Ukraina tidligere fredag.

Offensiven skal ha blitt satt på vent i påvente av mulige forhandlinger mellom Ukraina og Russland, heter det i meldingen fra nyhetsbyrået Ria.

Peskov anklaget Ukraina for å forlenge konflikten ved å nekte å møtes til samtaler. Ukraina nekter for at de har avvist forhandlinger med Russland.

Storbritannia sier den russiske offensiven har blitt forsinket som følge av logistikkutfordringer, drivstoffmangel og fordi russerne har fått større motstand enn de hadde ventet fra ukrainske styrker.

Russland har stengt ned flere sosiale medier, melder Reuters. Britiske myndigheter mener det er for å hindre at befolkningen får dårlige nyheter fra krigen i Ukraina.

Polen forbereder seg på sårede

Nesten 150.000 ukrainere har så langt flyktet ut av landet, melder FN. Polen har registrert at over 100.000 ukrainere som har krysset grensen. Landet forberede seg også på å ta imot mange skadede ukrainere.

Frivillige og ansatte ved et lokalt sykehus i Rzeszow i Polen lager hundrevis av senger for å kunne ta imot flyktninger.

Frivillige og ansatte ved et lokalt sykehus i Rzeszow i Polen lager hundrevis av senger for å kunne ta imot flyktninger.

Foto: Visar Kryeziu / AP

NRKs korrespondent Roger Bruland er i den ukrainske byen Lviv ved grensen til Polen.

Han forteller at hyllene i mange butikker er i ferd med å tømmes for hermetikk, mel og sukker. Flere minibanker er gått tomme for kontanter.

Tomme butikkhyller i Lviv

Folk hamstrer hermetikk, mjøl, sukker og brød i Lviv lørdag 26. februar.

Foto: Roger Sevrin Bruland / NRK

Det har gått flere flyalarmer i byen det siste døgnet, og folk er bekymret.

Swift-nekt og flere sanksjoner mot Russland

Tyske myndigheter sier ifølge Reuters at allierte land er enige om at Russland skal stenges ute fra det internasjonale pengeoverføringssystemet Swift.

President i Europakommisjonen Ursula von der Leyen sier det kun er de russiske bankene som allerede er rammet av sanksjoner som nå vil bli avstengt fra Swift-systemet, melder AFP.

President i Europakommisjonen Ursula von der Leyen.

President i Europakommisjonen Ursula von der Leyen

Foto: Olivier Hoslet / AP

Ukraina er takknemlig for de siste økonomiske sanksjonene sier landets statsminister Denys Shmygal på Twitter natt til søndag.

«Takk til våre venner... for løftet om å fjerne flere russiske banker fra Swift», skrev han.

Tyskland stenger også luftrommet for russiske fly, melder BNO News. Det er det niende europeiske landet som nekter russiske fly å bruke luftrommet sitt. Russland har gjengjeldt med å stenge sitt luftrom for de samme landene.

SISTE NYTT

Siste nytt