NRK Meny
Normal

Ofre ba om hjelp via tekstmeldinger

Barn og kvinner som gjemte seg i kjelleren i Sikh-tempelet ba venner og bekjente om hjelp via tekstmeldinger.

Spesialstyrker fra politiet omringer et sikh-tempel i Oak Creek sør for Milwaukee

Spesialstyrker omringet i går sikh-tempelet i Oak Creek sør for Miwaukee.

Foto: Darren Hauck / Afp

Søndag skjøt og drepte en mann seks personer ved et sikh-tempel i delstaten Wisconsin før gjerningsmannen selv ble skutt og drept under en skuddveksling med politiet.

Minst tre andre personer ble alvorlig skadd i angrepet, som det amerikanske politiet nå definerer og etterforsker som «innenlands terrorisme».

Ba om hjelp over sms

Mange kvinner og barn gjemte seg i tempelets kjeller etter at gjerningsmannen åpnet ild inne i tempelet der de hadde åpnet for sammenkomst og bønn.

Et vitne som slapp unna skuddene forteller til en lokal TV-stasjon hvordan et titalls personer tekstet fra gjemmestedene til venner og bekjente. De ba desperat om hjelp.

Gjerningsmannen ankom tempelet kort tid etter klokken 10.00 søndag morgen. Han skal ha gått direkte mot en prest og skutt og drept ham – før han gikk inn i tempelet og åpnet ild. Tempelets leder skal ha blitt drept i angrepet, men politiet har foreløpig ikke gått ut med ofrenes identitet, ifølge Reuters.

– Han sa ingenting. Han bare skjøt, sier et vitne til Reuters.

President Barack Obama har i en uttalelse uttrykt dyp sorg og sympati for ofrene i Wisconsin. Presidenten tilbød å hjelpe føderale myndigheter med etterforskningen av drapene, og sa at «sikher er en ressurs for landet og en del av vår utvidede amerikanske familie».

– Forvekslet sikher med muslimer

Den mistenkte gjerningsmannen beskrives som en høy, skallet, hvit mann i 40-årene, ifølge Reuters. Navnet hans er ikke offentliggjort. CNN har fått ubekreftede opplysninger om at gjerningsmannen er en militærveteran.

Politiet kom tidlig med en teori om at det var snakk om en hataksjon mot Sikh-miljøet. Mandag opplyser imidlertid politiet at de foreløpig ikke kan påvise noe motiv for angrepet.

Flere kilder i miljøet tror at gjerningsmannen som drepte seks personer ved et sikh-tempelet kan ha forvekslet sikher med muslimer, ifølge den tyske avisen Der Spiegel.

Dette er ikke bekreftet fra politiet eller andre hold.

– 11.september-angrepet ble utført av muslimer linket til Al Qaida. Sikher er ikke muslimer, men mange amerikanere vet ikke forskjellen, sier et medlem av sikh-felleskapet til Reuters.

Sikh-koalisjonen som er stasjonert i Washington, har registrert minst 700 tilfeller av ulike angrep mot Sikh-miljøet siden terrorangrepet 11. september 2001. Angrepene skal tilsynelatende ha blitt inspirert av anti-muslimske grupper og utført av angripere som kan ha forvekslet Sikhisme med Islam.

Flere vitner til Wisconsin-angrepet har forklart at den mistenkte gjerningsmannen hadde en tatovering som symboliserte 11. september-terroren. Politiet har bekreftet at mannen har tatovering, men vil ikke opplyse hva den illustrerer.

Mandag morgen ransaket politiet i Wisconsin leiligheten til gjerningsmannen for å sikre spor.

Sikh Temple Shooting

Far og datter minnes ofrene i Wisconson.

Foto: JEFFREY PHELPS / Ap
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt