Hopp til innhold

– Verste overvåkningsskandale siden Nixon

Obama-administrasjonen anklages for å stå bak den verste overvåkingsskandalen i USA siden Watergate for snart 40 år siden.

President Obama i White House

USAs president Barack Obama sammen med sikkerhetsrådgiverne Tom Donilon og John Brennan (t.h.) får nå kraftig kritikk for sin overvåking av journalister og gransking av konservative grupper.

Foto: Pete Souza / The White House

20 telefonlinjer tilhørende nyhetsbyrået AP har blitt overvåket av justisdepartementet for å avsløre kilden til en lekkasje som avverget et terrorangrep mot USA i 2012. Det får mange til å reagere i USA.

100 journalister

I jakten på denne kilden brøt nemlig justisdepartementet både sine egne retningslinjer og etter alt å dømme den amerikanske grunnloven.

Til sammen over 100 journalister fra AP skal ha blitt kartlagt i over to måneder uten at myndighetene har fått den rettslige kjennelse som kreves.

– Dette skader folkets mulighet til å få kjennskap til viktige saker, fordi myndighetskilder vil være redde for at telefonene deres overvåkes, sier Ben Wizner fra ytringsfrihetsorganisasjonen American Civil Liberties Union.

Republikanske politikere krever nå at justisminister Eric Holder, som står ansvarlig for overvåkingen, går av.

– Jeg har vært statsadvokat siden 1976, og på den tiden er dette blant de tre mest alvorlige lekkasjene jeg har vært vitne til. Det er ingen overdrivelse å si at lekkasjen satt et amerikanske folks sikkerhet i fare, svarer Holder.

Skatteskandale

Også president Barack Obama får kritikk, og dette kommer samtidig med skatteetatens ekstra strenge gransking av konservative grupper.

Nå har Obama bedt finansminister Jack Lew ta grep og sørge for at de som står bak spesialbehandlingen stilles til ansvar.

Blant annet har politiske grupper med bånd til den høyrepopulistiske Tea Party-bevegelsen er blitt kontrollert ekstra nøye av skatteetaten Internal Revenue Service (IRS). Granskingen har skjedd når gruppene har søkt om skattefritak, ifølge en rapport fra finansdepartementet.

– IRS må tolke loven på en rettferdig og upartisk måte, og etatens ansatte må utvise den største integritet. Rapporten viser at noen av de ansatte ikke besto denne testen, sa Obama.

– Verste siden Nixon

Det føderale politiet FBI har satt i gang etterforskning for finne ut om lover ble brutt i forbindelse med kontrollen av Obamas politiske motstandere. Blant gruppene som er gått ekstra nøye etter i sømmene, er det rundt 75 med tilknytning til Tea Party-bevegelsen.

Dette har selvfølgelig ikke gått hus forbi blant republikanske politikere. Mange av dem er svært kritiske både til AP-saken og skatteetatens spesialbehandling av konservative grupper.

– Jeg aldri sett noe lignende, bortsatt fra i tidligere tider da Nixon var president, sier den republikanske senatoren Orrin Hatch.