NRK Meny
Normal

- Merkel har faktisk god humor

HANNOVER (NRK): - Merkel har faktisk god humor, selv om hun kanskje ikke viser det så godt offentlig, betrodde Obama under pressekonferansen i Hannover. Det er god tone mellom verdens to mektigste ledere.

Barack Obama og Angela Merkel

GOD STEMNING: Barack Obama og Angela Merkel møttes i Hannover.

Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters

Den amerikanske presidenten var full av lovord om sin kollega under Tysklandsbesøket i dag.

– Forholdet til Merkel er det viktigste jeg har hatt til en statsleder. Hun er både stødig og pålitelig og hun gir en stemme til dem som holder ting sammen og som ikke ønsker å bygge murer, sa Obama med henvisning til hvordan hun har taklet migrantkrisa.

– Merkel befinner seg på riktig side av historien, mente han.

Han la til at han er glad for at Merkel fortsatt vil være på post, når han selv må gå av som president om ni måneder.

De to statslederne har lagt avlyttingsskandalen fra 2013 bak seg, der det ble kjent at amerikansk etterretning hadde avlyttet Merkels mobiltelefon.

– Fremtiden er viktigere enn fortiden, var Merkels kommentar til det.

TTIP på tapetet

Barack Obama er to dager i Hannover for å åpne verdens største industrielle teknologimesse som i år har USA som partnerland.

Under besøket vil han også forsøke å få fortgang i planene om frihandelsavtalen TTIP som EU og USA har diskutert de siste tre årene.

I går var det en stor demonstrasjon i Hannover mot avtalen som motstanderne mener blant annet vil føre til at multinasjonale selskaper får altfor stor makt og at europeiske arbeidsplasser forsvinner.

Både Obama og Merkel forsvarer imidlertid avtalen og mener den vil få fart på verdensøkonomien og åpne for mer global handel ved å fjerne handelshindringer og skape felles standarder i et marked på 800 millioner mennesker.

– Vi trenger en slik avtale for å være konkurransedyktige mot voksende markeder i Asia og Afrika, sa Obama under pressekonferansen.

Toppmøte

De to statslederne er likevel ikke enige om alt. Mens Merkel insisterer på at forslaget om såkalte «trygge soner» i Syria er i tråd med internasjonale initiativ for å få fred i Syria, mener Obama at det ikke vil være praktisk gjennomførbart.

– Etablering av trygge områder i Syria, vil kreve en større militær forpliktelse, sa Obama som pekte på at både han og rådgiverne har gått igjennom flere forslag, men ikke kan se at noen av dem er gjennomførbare.

Merkel derimot mener at slike soner vil sørge for en trygg havn for tusenvis av migranter og forbedre tilgangen til humanitær hjelp.

– Etableringen av trygge soner bør være en del av fredsforhandlingene som inkluderer den syriske regjeringen og moderate opposisjonsgrupper, sa Merkel.

I morgen kommer Frankrikes president Hollande, Storbritannias statsminister Cameron, og Italias statsminister Renzi til Hannover for å blant annet diskutere situasjonen i Syria.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt