NRK Meny
Normal

Obama mer upopulær enn noen gang

Ett år etter at han ble gjenvalgt med klar margin har Barack Obama mindre oppslutning enn noen gang i sin presidenttid.

Barack Obama

President Barack Obama i et hans vanskeligere øyeblikk i høst; da han måtte offentliggjøre at deler av helseplanen hans må utsettes i ett år på grunn av sviktende dataprogrammer.

Foto: Larry Downing / Reuters

Faksimile av nettside

Bilde tatt 3. desember av nettsiden HealthCare.gov der folk skal registrere seg for å få helseforsikring. Dataproblemene i forbindelse med helsereformen har kostet Obama mye oppslutning.

Foto: Karen Bleier / AFP

I en meningsmåling gjort for NBC News/Wall Street Journal sier halvparten av de spurte at de er skuffet eller misfornøyd med Obama som president.

Spesielt viktig for Obama er at han har fått svekket tiltro når det gjelder viktige egenskaper som president:

  • 28 prosent gir Obama høye karakterer for hans evne til å nå sine mål. Det er en nedgang på 16 prosentpoeng siden januar i år.
  • 37 prosent gir Obama høye karakterer for å være ærlig og snakke rett frem. Det er en nedgang på 5 prosentpoeng siden juni i år.
  • 44 prosent gir Obama høye karakterer for hans evne til å håndtere en krise. Det er en nedgang på 5 prosentpoeng siden juni i år.

Dette er tøffe og edruelig tall for presidenten og hans administrasjon, sier den demokratiske meningsmåleren Fred Yang til NBC. Sammen med republikaneren Bill McInturff står han bak målingen.

Totalt sett sier 54 prosent seg misfornøyd med jobben presidenten gjør, det høyeste tallet misfornøyde siden han tiltrådte i januar 2009. Bare 43 prosent sier seg fornøyd.

Helsereformen viktigst

Det siste året har president Obama hatt flere vanskelige politiske saker.

Skandalen med politisk bruk av skattevesenet, Edward Snowdens lekkasjer om NSAs overvåkingsprogrammer, stengningen av statsapparatet i oktober, for å nevne tre av dem.

Målingen viser likevel at det som har svekket oppslutningen mest er problemene med lanseringen av hans store helsereform – «Obamacare» – i høst.

For første gang er det nå et flertall som ser helsereformen som en dårlig reform. 50 prosent erklærer seg mot reformen, mens bare 34 prosent støtter den.

Når de spurte blir bedt om å nevne en eller to saker som er viktigst for dem når det gjelder deres oppfatning av presidenten, trekker 58 prosent frem helsereformen.

De neste på listen er økonomien (25 prosent), nedstengningen av statsapparatet (23 prosent) og situasjonen i Iran og Syria (16 prosent).

- Det er ingen tvil, presidenten har blitt trukket ned av én grunn; helsereformen hans, sier meningsmåler Fred Yang.

– Historisk dårlig Kongress

Demonstrant i Washington

En demonstrant utenfor kongressen etter at statsapparatet var stengt 1. oktober i år. Den nye meningsmålingen viser at Kongressen aldri har vært så upopulær som i dag.

Foto: Jewel Samad / AFP

Om det er noen trøst for president Obama, får Kongressen enda verre medfart i målingen.

51 prosent av de spurte sier at den sittende Kongressen er «en av historiens verste». Det er det høyeste tallet i en måling siden spørsmålet kom på spørreskjemaet i 1990.

Bare én prosent av de spurte sier at den sittende Kongressen er «en av historiens beste».

- Mangler medfølelse og kompromissvilje

Det republikanske partiet sliter kraftig når det gjelder temaer som omtanke og medfølelse.

45 prosent av de spurte svarer at demokratene er det partiet som viser mest omtanke om medfølelse for folk flest. Bare 17 prosent svarer republikanerne.

Også når det gjelder vilje til å inngå kompromisser med opposisjonspartiet for å få fattet vedtak, har demokratene et klart forsprang (31 mot 19 prosent).

Her skal det legges til at målingen ble tatt opp før de to partienes kongressledere inngikk et budsjettkompromiss i natt.

Derimot har republikanerne en klar ledelse (36 mot 25 prosent) når det gjelder spørsmålet om hvilket parti som er best egnet til å håndtere økonomien.

Med neste kongressvalg under elleve måneder unna, er det et oppløftende tall for et ellers presset republikansk parti.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt