Obama lover rask hjelp til tsunamiofre

USAs president lover å komme tsunami-ofrene i Stillehavet til unnsetning.

Obama og tsunami (Montasje)
Foto: AFP/AP / Scanpix

– Jeg følger disse tragiske hendelsene nøye, sier Obama som har erklært Amerikansk Samoa som katastrofeområde.

I uttalelsen opplyser Obama at myndighetene vil gjøre alt de kan for å sørge for en rask og grundig innsats for å hjelpe flomofrene.

Siden Amerikansk Samoa nå er offisielt erklært som katastrofeområde, ha føderale mandat til å finansiere reperasjoner, opprydding og sørge for at de mange som nå er hjemløse får et midlertidig sted å bo.

I tillegg kan amerikanske myndigheter betale ut arbeidsledighetstrygd og gi midlertidige lån til befolkningen.

Slapp respons etter «Katrina»

Det amerikanske sikkerhetsdepartementets kriseteam (FEMA) har tidligere opplyst at de har sendt to grupper til Amerikansk Samoa for å fastsette omfanget av ødeleggelsene.

FEMA fikk i 2005 krass kritikk for den trege responsen på orkanen «Katrina» som forårsaket store ødeleggelser i New Orleans.

Obama opplyser at den amerikanske kystvakten vil bidra til å sende forsyninger og ressurser til de områdene hvor behovet er mest akutt.

– Vil hjelpe våre venner

Den amerikanske presidenten lover også å bistå øyene som ikke er amerikansk territorie, og som også ble rammet av det kraftige jordskjelvet og den påfølgende tsunamien i går:

– Vi er klare til å hjelpe våre venner på Samoa og i regionen forøvrig, heter det fra Obama

Også EU er klare til å sende bistand til Stillehavsregionen.

– Europa står klar til å hjelpe på alle mulige måter, sier EUs nødhjelpskommisær Karel De Gucht.

– Vest-Samoa hardest rammet

Vest-Samoa er hardest rammet av tsunamien i Stillehavet. Men også på Amerikansk Samoa og Tonga er ødeleggelsene store, sier den norske FN-koordinatoren Knut Østby.

Arbeidet med å hjelpe ofrene for katastrofen er i gang, men det er for tidlig å tallfeste hvor mange som er rammet, opplyser han til NTB.

– Veier, telekommunikasjoner og annen infrastruktur er hardt rammet, og dette hemmer letingen etter savnede. New Zealand har sendt et overvåkingsfly av typen Orion som kartlegger situasjonen, forteller FN-koordinatoren.

SISTE NYTT

Siste nytt