NRK Meny
Normal

Obama: – Tolererer ikke byråkrati

President Barack Obama sier ofrene for stormen ikke skal risikere at byråkrati står i veien for hjelpen de trenger.

Barack Obama i New Jersey

Barack Obama talte etter å ha sett skadene i New Jersey. Bak ham til venstre står den republikanske guvernøren Chris Christie som har rost den demokratiske presidenten opp i skyene.

– Jeg har oprettet en 15-minuttersregel. Mine medarbeidere skal besvare alle henvendelser fra myndighetspersoner i stormområdene innen 15 minutter, sa presidenten fra talerstolen i flomrammede Brigantine, New Jersey.

Han lovte at byråkrati ikke skal stå i veien for hjelpen flomofrene trenger.

– Hvis de trenger noe, vil vi finne ut hvordan vi kan si ja, sa Obama.

Han sa at militærfly er tilgjengelig for å frakte hjelpemannskaper rundt i flomområdene.

Obama kom til delstaten onsdag for å se på skadene etter stormen, som har krevd over menneskeliv i USA og kuttet strømmen for millioner av mennesker.

Sammen med New Jerseys guvernør Chris Christie besøker presidenten redningsarbeidere og innbyggere i Atlantic City. De to har også fløyet over områder i delstaten som er hardt rammet av uværet.

– Vi vil ikke gi oss før dette er over. Vi skal være her på lang sikt, sa Obama til innbyggere, og lovet med det hjelp til gjenoppbyggingen i lang tid fremover.

Et helikopter med USAs president Barack Obama og guvernør Chris Christie om bord

SÅ PÅ SKADENE: USAs president Barack Obama og New Jerseys guvernør Chris Christie fløy onsdag i helikopter langs kysten av New Jersey for å bivåne skadene etter stormen «Sandy».

Foto: Doug Mills / Ap

– Guvernøren jobber overtid

En av hovedprioriteringene nå er å få tilbake strømmen, forklarte presidenten til folk i et nødsenter.

– Hvis hjemmene deres ikke er for ødelagt, kan vi få strømmen tilbake og sørge for at dere kan flytte hjem igjen, lovte Obama.

Obama har avbrutt det ordinære valgkamparbeidet for tredje dagen på rad før valget kommende tirsdag, for å konsentrere seg om det nasjonale hjelpearbeidet etter «Sandy».

– Jeg vil at dere skal vite at guvernøren jobber overtid for å sikre at innbyggerne så raskt som mulig kan komme tilbake til hverdagen, sa Obama, etter at den republikanske guvernøren hadde skrytt av presidenten tidligere på dagen.

(Saken fortsetter under bildet)

New Jerseys guvernør Chris Christie (t.v.) og Barack Obama møter innbyggere rammet av "Sandy"

KRISEBESØK: New Jerseys guvernør Chris Christie (t.v.) og USAs president Barack Obama møter innbyggere rammet av 'Sandy' i et nødsenter i Brigantine, New Jersey.

Foto: JEWEL SAMAD / Afp

Roste Obama

Den republikanske guvernøren Christie er kjent som en av Obamas skarpeste kritikere, og støtter naturlig nok partifellen Mitt Romneys kandidatur i presidentvalget 6. november.

Men Christie har rost den demokratiske presidenten for lederskapet under krisen de siste dagene.

Onsdag sa Christie at det «svært viktig» å ha presidenten på besøk i delstaten akkurat nå.

– Presidenten har virkelig bidratt her, han fortjener mye ros, sa New Jersey-guvernøren nylig.

– Han ga meg nummeret til Det hvite hus, ba meg om å ringe hvis jeg trengte noe, og han mener det virkelig, fortalte Christie.

(Saken fortsetter under bildet)

USAs president Barack Obama møter New Jersey-guvernør Chris Christie

LEDERMØTE: USAs president Barack Obama (t.h.) møter New Jersey-guvernør Chris Christie (t.v.) på den internasjonale flyplassen i Atlantic City onsdag. Christie har tidligere vært en skarp kritiker av Obama.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / Ap

– Jeg har en jobb å gjøre

Fox News spurte Christie om Romney ville komme til delstaten for å se på skadene sammen med ham. Svaret kom kontant.

– Jeg vet ikke, og jeg er heller ikke det minste bekymret eller interessert. Jeg har en jobb å gjøre her i New Jersey som er mye større enn presidentpolitikk, og jeg kunne ikke ha brydd meg mindre om de greiene, svarte guvernøren, som tidligere har fremstått som en sterk Romney-tilhenger.

– Jeg har en jobb å gjøre. Jeg har 2,4 millioner mennesker uten strøm, jeg har ødeleggelser langs kysten, jeg har flom i den nordlige delen av delstaten min, la han til.

Romneys dilemma

Mitt Romney avlyste valgkamparrangementer da «Sandy» herjet som verst, men driver nå valgkamp igjen i den viktige vippestaten Florida.

Ifølge politiske analytikere må Romney nå trå forsiktig, skriver BBC. Republikaneren må snakke om valget uten å angripe presidenten for aggressivt under en nasjonal krise.

Romney har måttet tåle mange spørsmål om han fortsatt ønsker å legge ned den nasjonale krisehåndteringsmyndigheten FEMA.

Obama skal etter planen gjenoppta det rene valgkamparbeidet på torsdag, med besøk i Nevada, Colorado og Wisconsin.

(Saken fortsetter under bildet)

Atlantic City, New Jersey

ØDELEGGELSER: Det er store ødeleggelser i New Jersey som følge av «Sandy». Ett eksempel er fra Atlantic City, hvor en 600 meter lang strekning av strandpromenaden er ødelagt.

Foto: MARIO TAMA / Afp

– Ikke tid for politikk

På flyet til New Jersey nektet pressesekretæren i Det hvite hus, Jay Carney, for at det lå politiske kalkuleringer bak Obamas møte med Christie. Presidenten vil møte valgte ledere uavhengig av politisk parti, fastslo Carney:

– Vi konsentrerer oss om det som var en ødeleggende storm og de forferdelige etterdønningene av den. New Jersey var på mange måter den hardest rammede delstaten, det tror jeg er riktig å si, sa pressesekretæren.

– Det er helt på sin plass at presidenten besøker New Jersey for få oppdateringer om innsatsen for gjenoppbygging der, og for å se på egen hånd skadene etter Sandy. Dette er ikke et tidspunkt for politikk, mente Carney.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt