Hopp til innhold

Obamas nye klimaplan hylles av norske naturvernere

Klimaplanen som USAs president Barack Obama la frem i en tale tirsdag kveld blir godt mottatt fra naturvernhold.

Barack Obama

Barack Obama får ros av både Frederic Hauge (innfelt t.v.) og Lars Haltbrekken (innfelt t.h.) etter talen på Georgetown-universitetet i Washington tirsdag.

Foto: Larry Downing / Reuters

– Dette er en stor forandring i amerikansk politikk. Det er definitivt et skritt i riktig retning. Vi ventet på dette i hans første fireårsperiode, sier leder i Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekken, til NRK.no.

Han får følge av Bellonas Frederic Hauge som også bruker store ord i omtalen av talen.

– Historisk klimatale fra en amerikansk president. Et knusende oppgjør mot klimaskeptikere verden over, sier Frederic Hauge til NRK.no.

De rosende ordene kommer etter en tale på Georgetown-universitetet i Washington tirsdag der president Barack Obama la frem en plan for å kutte i klimagasser.

– Jeg nekter å overlate til deres og kommende generasjoner en planet som ikke kan repareres. Derfor legger jeg i dag frem en plan som skal redusere utslippene av klimagasser, sa Obama i talen til studentene.

Da Obama i januar innledet sin andre presidentperiode, gjorde han det klart at han ville gjøre kampen mot klimaendringer til sin fremste prioritet. Kveldens tale var det første skrittet på den veien.

– Jeg har i lengre tid sagt at det var i Obamas andre presidentperiode at vi ville få se at han tok tak i klimaproblemene, sier Hauge i Bellona.

Artikkelen fortsetter under videoen.

President Barack Obama presentert i dag en plan for å redusere CO2-utslipp.

Se utdrag fra Barrack Obamas tale.

Strengere utslippskrav

Barack Obama

Varmen i Washington gjorde at president Barack Obama måtte tørke svetten under talen. Obama refererte da nettopp til sommervarmen i den amerikanske hovedstaden i talen til studentene.

Foto: Mandel Ngan / AFP

Den viktigste delen av planen er nye og hardere regler for å begrense utslipp fra kraftverk, særlig de forurensende kullkraftverkene.

– Rundt 40 prosent av våre klimautslipp kommer i dag fra kraftverk. I dag er det ingen regler som begrenser hvor mye kraftverkene kan slippe ut, sa Obama.

Obama ga de amerikanske forurensnings-myndighetene (EPA) beskjed om å innføre nye og strengere utslippsregler for både nye og eksisterende gasskraftverk.

– Hans presisering av at begrensninger også vil gjelde gamle kraftverk var viktig. Det gjelder også i forhold til CO2-lagring, sier Frederic Hauge i Bellona.

USA skal også slutte med å gi økonomisk støtte til kullkraftverk i andre land.

– Det Obama legger frem nå gjør at USA kan nå de målene de forpliktet seg til under klimatoppmøtet i København i 2009, sier Lars Haltbrekken.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Utslipp fra kullkraftverk

Røyken stiger fra kullkraftverket La Cygne Generating Station i La Cygne i Kansas. Utslippene fra kraftverk er den viktigste utslippskilden for klimagasser i USA.

Foto: Charlie Riedel / AP

Går utenom kongressen

I sin første presidentperiode slet Obama-administrasjonen med å få vedtatt noen miljøtiltak i Kongressen.

– Nå skal dette implementeres og han la ikke skjul på at han har store problemer med å få ting gjennom kongressen, kommenterer Frederic Hauge.

Derfor er en rekke av forslagene i planen tiltak som kan gjennomføres uten at de godkjennes av Kongressen.

Det er i stedet slike som kan gjennomføres ved hjelp av retningslinjer og forskrifter i departementer og i miljø-etatene.

– Går ikke langt nok

Flere eksperter mener at planen til Barack Obama ikke går langt nok.

– Planen er ikke nok til å unngå katastrofale temperaturøkninger, ifølge klimaforskere, sier rådgiver Bill Snape ved Senteret for biologisk mangfold i Washington, til nyhetsbyrået AFP.

Også Lars Haltbrekken mener at forslagene i planen er for lave i forhold til det klimaet krever.

– Tiltakene burde vært strengere, både av hensyn til klimaet og fordi strengere tiltak fra USA er viktig for å få Kina til å forplikte seg til å kutte i sine utslipp, sier Haltbrekken til NRK.no.

Kina er i dag en større kilde til klimagass-utslipp i USA, men har så langt ikke vært villig til å gå med på noen avtale om å begrense utslippene.

– Utviklingsland med økende utslipp er nødt til å gjennomføre tiltak sammen med oss. Vi er konkurrenter, men vi deler også den samme planeten, sa Obama.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Gasskraftverk i California

Damp stiger opp fra kjøletårnene til Burbank Water and Powers gasskraftverk i Burbank i California mandag denne uken.

Foto: Kevork Djansezian / AP

Oppgjør med republikanerne

Obamas tale varte i en snau time, og han tok for seg de fleste sider av klimaproblematikken.

I talen fridde Obama til republikanerne og sa at klimapolitikken burde holdes unna partipolitikken.

Han viste til at det var den republikanske presidenten Richard Nixon som i sin tid hadde innført forurensningstilsynet og at den republikanske senatoren John McCain tidligere har engasjert seg i miljøspørsmål.

Samtidig gikk han til angrep mot de store delene av dagens republikanske parti som ikke vil diskutere miljøspørsmål.

– Det var et viktig oppgjør med det amerikanske republikanerne. Han gjorde det klart at han er lei av dem. Det er jeg også, fordi vi har ikke tid til dem, sier Frederic Hauge.

Bellona-stifteren tror også at Obamas tale kan bli viktig for klimadebatten i Europa.

– Obama ga en god beskrivelse av de økonomiske og industrielle aspektene ved å kutte utslipp, at de kan føre til utvikling og nye arbeidsplasser. Det er en debatt jeg savner i Norge, sier Frederic Hauge til NRK.no.

SISTE NYTT

Siste nytt