NRK Meny
Normal

Obama ber Kongressen vedta innvandringsforlik

USAs president Barack Obama ba tirsdag Kongressen om å vedta et forslag om reform av innvandringspolitikken. Forslaget kan gi elleve millioner ulovlige innvandrere en vei til statsborgerskap.

Barack Obama snakker om innvandringsreform i Las Vegas

REFORMTALE: Fra talerstolen på Del Sol High School i Las Vegas ba Obama politikerne i Senatet og Representantenes hus om å fatte beslutninger raskt og på tvers av partigrensene

Foto: Isaac Brekken / Ap

Fra talerstolen i Las Vegas ba Obama politikerne i Senatet og Representantenes hus om å fatte beslutninger raskt og på tvers av partigrensene.

– Kongressen må vedta denne helhetlige tilnærmingen, som endelig tar for seg de elleve millionene papirløse innvandrerne, sa Obama.

– Jeg tror vi endelig står ved et punkt der helhetlig reform er innenfor rekkevidde, forklarte presidenten.

Republikanere på gli

Etter at lite har skjedd i flere år, kan det nå faktisk bli reformer innen innvandringspolitikken. Bakgrunnen er at republikanere virker å være mer positive til å gjøre endringer, etter at partiet gjorde det dårlig blant latinovelgerne i valget i november.

Mandag la flere innflytelsesrike demokrater og republikanere i Senatet frem en helhetlig plan om innvandringspolitikken som er nokså lik presidentens eget forslag.

Reform av innvandringspolitikken kan bli en viktig milepæl for Obama i hans andre presidentperiode. Utfordringen presidenten står overfor er å klare å få fremdrift i lovarbeidet, uten å frastøte seg sine mest innbitte republikanske motstandere.

(Saken fortsetter under bildet)

En gruppe for innvandrerrettigheter har samling mens de ser Obamas tale i Queens, New York

SAMLING: En gruppe som jobber for innvandreres rettigheter har samling mens de ser Obamas Nevada-tale i Queens, New York.

Foto: MARIO TAMA / Afp

Truer med eget forslag

Obama truer med å legge frem sitt eget forslag til avstemning for politikerne i Senatet og Representantenes hus, og kreve at de stemmer over det, hvis de ikke klarer å bli enige om reformer.

– Jeg vil sende et lovforslag basert på min egen plan og insistere at de stemmer over det med en gang, sa Obama.

Presidentens plan for innvandringsreform er tredelt, melder CNN. For det første skal lovene håndheves strengt: USAs grenser skal sikres bedre og det skal bli hardere slått ned på innleie av ulovlige immigranter.

Obamas andre punkt omhandler håndteringen av de elleve millionene papirløse innvandrerne som allerede befinner seg i USA. Det må åpnes en mulig vei for at disse å bli amerikanske statsborgere, mener presidenten.

For det tredje foreslår presidenten at det skal bli lettere for lovlige innvandrere å hente familien sin til USA.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt