NRK Meny
Normal

Obama advarer Kongressen mot farlig spill

President Barack Obama frykter dramatiske konsekvenser for verdensøkonomien og varsler en knallhard linje i forhandlingene om USAs gjeldstak.

President Barack Obama

USAs president Barack Obama står foran harde forhandlinger om kutt i budsjettene og heving av gjeldstaket i Kongressen.

Foto: LARRY DOWNING / Reuters

USA har gått i luksusfellen og lever over evne med lånte penger.

På overtid unngikk den amerikanske økonomien å falle utenfor det såkalte budsjettstupet, etter at politikerne i Washington i siste sekund ble enig om en budsjettavtale som ga dem et lite pusterom.

LES OGSÅ: USA: Representantenes hus vedtok budsjettavtale

Men ikke før en trussel foreløpig er ryddet av veien, banker en ny på døren, og truer den skjøre oppgangen i amerikansk økonomi.

Grensen for hvor mye penger USA kan låne, ble nådd ved nyttår.

Med et par budsjettmessige krumspring, har finansminister Timothy Geithner likevel skjøvet på noen regninger, slik at USA frem til mars har penger til å betale for seg.

LES OGSÅ: Hva har Kongressen blitt enig om og hva gjenstår før ny krise truer?

Krever at Kongressen hever gjeldstaket

I sin ukentlige tale på lørdag, varslet Obama at han vil føre en hard linje i forhandlingene om å heve gjeldstaket, skriver den britiske avisen The Guardian.

– Hvis Kongressen ikke vil gi USA muligheten til å betale regningene sine, kan konsekvensene for verdensøkonomien bli katastrofale, sa Obama.

Det samme budskapet kom den amerikanske presidenten med tidligere i uken, da Representantenes hus vedtok budsjettavtalen.

Obama sa at han ikke ville tolerere trusler fra republikanerne om å ikke heve gjeldstaket, og at noe kompromiss som innebar å ikke heve lånegrensen var uaktuelt.

Den amerikanske presidenten er bekymret over at fornyet uro i finansmarkedene om hvorvidt gjeldstaket kan heves, kan kvele oppturen i økonomien.

Derfor frykter han konsekvensene av å utsette en ny avtale i det lengste.

LES OGSÅ: På kanten av stupet

– Har ikke råd til farlig spill

Erfaringene politikerne har med å krangle om budsjettkutt med kniven på strupen er svært dårlige.

For halvannet år siden ble den amerikanske kredittverdigheten for første gang i historien nedgradert fra trippel A (beste kredittrating) av Standard & Poor’s, etter nettopp politisk krangel om kutt i budsjettene og heving av gjeldstaket.

– Amerikanske borgere og virksomheter har ikke råd til at vi spiller det samme farlige spillet igjen, sa Obama.

USA har 24 oljefond i gjeld

Den amerikanske gjelden er nå nær gjeldstaket på 16.400 milliarder dollar, tilsvarende svimlende 91.840 milliarder kroner.

Det ufattelige tallet er like stort som 24 norske oljefond, eller prislappen for et par og tyve tusen operahus tilsvarende det som ligger i Bjørvika i Oslo.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt