NRK Meny
Normal

Nye visumkrav til syrere bekymrer FN

FN er svært bekymret over de nye visumkravene til Libanon. Nå ber de om en klargjøring.

Syrisk jente på en flyktningler i Libanon

Over en million syriske flyktninger har kommet over grensen fra det borgerkrigsherjede landet til Libanon. Mange av dem er barn.

Foto: Hussein Malla / Ap

I dag ble det kjent at Libanon innfører visum for syrere som ønsker å krysse grensen mellom de to nabolandene.

Nå ber FN de libanesiske myndighetene utdype hva dette kravet består i og om mange av de mest trengende flyktningene og de som allerede befinner seg i Libanon også vil bli rammet av det nye visum-regimet.

– Ikke plass til flere

Frem til nå har de mange tusen flyktningene som daglig har krysset grensen gjort det uten å søke, men nå ønsker myndighetene i Beirut å sette en stopper for flyktningstrømmen.

– Det er ikke kapasitet til å ta imot flere. Vi har ikke plass, sier innenriksminister Nohad Machouk på en pressekonferanse i dag, ifølge BBC.

Libanon har allerede tatt imot over 1 million syriske flyktninger, og trolig er mange i landet uten å ha blitt registrert, i tillegg til at tusener har tatt seg ulovlig inn i landet.

I flere måneder har derfor den libanesiske regjeringen gjort det internasjonale samfunnet oppmerksom på at landet ikke lenger klarer å håndtere flyktningstrømmen fra Syria.

– Mislykket politikk

I oktober fastslo sosialminister Rashid Derbas at Libanon ikke lenger offisielt tar imot syriske flyktninger, med unntak av på humanitære grunnlag.

Jordan og Tyrkia har i motsetning til Libanon bygd flyktningleirer, mens libaneserne har spredd flyktningene utover hele landet.

Leder av tankesmia Carnegie Middle East Center, Lina Khatib, mener visumplikten er et resultat av Libanons mislykkede forsøk på å innføre retningslinjer for flyktninger tidlig i Syria-konflikten. Den libanesiske regjeringen er splittet mellom dem som støtter regimet i Syria, og dem som støtter opprøret, noe som har gjort det vanskelig å enes om en flyktningpolitikk.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt