Hopp til innhold

Nye styrker mot grensen

Israel vurderer invasjon i Libanon, og fredag ble flere tusen soldater i mobiliseringsstyrkene innkalt.

 

Israels forsvarsminister Amir Peretz (t.h.) og Ehud Olmert
Foto: Ohayon / Scanpix/Reuters

– Det er mulig at bakkeoperasjonene vil bli utvidet i løpet av de kommende dagene.

Vi vil gjennomføre en massiv innkalling av mobiliseringsstyrker, og det er mulig at mange nye soldater vil nå fram til grensa i løpet noen dager.

Det sier brigadegeneral Alon Friedman til avisa Maariv.

Flere tusen israelske soldater skal allerede befinne seg i Sør-Libanon, hvor de utfører målrettede angrep mot Hizbollahs stillinger, ifølge israelske medier.

Utilstrekkelig

Men også forsvarsminister Amir Peretz har tidligere luftet muligheten for en utvidet bakkekrig.

Kommandanten for bakkestyrkene, generalmajor Benny Gantz, sier at luftangrepene så langt har vært utilstrekkelige og at hæren er forberedt på å operere der det er nødvendig.

Gantz understreker imidlertid at de israelske styrkene ikke planlegger noen langvarig operasjon på libanesisk territorium, ifølge Maariv.

Samtidig med at deler av mobiliseringsstyrken ble innkalt fredag, gjennomførte Israel en rekke luftangrep mot mål i Sør-Libanon, etter først å ha sluppet flygeblader som ba lokalbefolkningen om å flykte.

- Vil slå tilbake

Den libanesiske regjeringen lover å sette seg til motverge hvis den israelske hæren våger seg lenger inn i Libanon.

– Styrkene våre er preget av nasjonal enhet. Kristne, sjiamuslimer, sunnimuslimer og drusere venter alle på øyeblikket når israelske bakkestyrker går inn i Libanon, slik at de kan lære Israel en lekse, sier den libanesiske forsvarsministeren Elias al-Murr til TV-stasjonen Al-Arabiya.

Han avviser at regjeringshæren kan komme til å kjempe side om side med Hizbollahs geriljakrigere.

– Hæren kan ikke kjempe på samme måte som motstandsbevegelsen, og motstandsbevegelsen kan ikke kjempe slik som hæren, sier forsvarsministeren.

USAs utenriksminister Condoleezza Rice reiser til Midtøsten søndag for å forsøke å dempe konflikten mellom Israel og Hizbollah-geriljaen i Libanon.

 

FNs Midtøstenutsending Terje Rød- Larsen orienterte i dag Condoleeezza Rice
Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

Sikkerhetsrådet i møte

Sikkerhetsrådet i FN sitter i møte i kveld og diskuterer krigen i Libanon.

Målet er å få til en våpenhvile mellom Israel og Hizbollah-geriljaen, men dette er noe både Hizbollah og FN-avviser.

- Og problemet er at det sannsynligvis er umulig å få til en våpenhvile uten en politisk rammeavtale, sier FN-diplomat Terje Rød-Larsen til NRK.

Han sier også at USA viser vilje til å komme fram til en slik rammeavtale, og samtidig viser NRK-medarbeider Jan Espen Kruse i New York til Midtøsten-turen til Rice, men han understreker samtidig at Rice vil besøke Israel og Egypt, men ikke Syria.

- USA støtter nesten betingelsesløst Israel i denne konflikten, og det virker som om USA vil gi Israel mest mulig tid til å svekke Hizbollah. Det er ganske klare pro-israelske holdninger her i USA, sier Kruse.

En anonym amerikansk regjeringskilde sier likevel til nyhetsbyrået Reuters i kveld at USA nå støtter en fredsbeverande styrke i området mellom Israel og Libanon.

SISTE NYTT

Siste nytt