NRK Meny
Normal

Nye sanksjoner mot Iran

FNs sikkerhetsråd møtes i dag for å vedta nye sanksjoner mot Iran. Sanksjonene vil bli de tøffeste hittil, ifølge USA.

Irans president Mahmmoud Ahmadinejad

Den iranske presidenten Mahmoud Ahmadinejad truer med å kutte alle sine atomforhandlinger med vestlige land hvis det innføres nye sanksjoner mot landet.

Foto: Vahid Salemi / AP

– Dette er de mest omfattende sanksjonene Iran noensinne har stått overfor, sa USAs utenriksminister Hillary Clinton tirsdag, melder AFP.

Iran's president advarer mot de nye sanksjonene. Han sier at landet vil kutte ut forhandlinger om sin atomvirksomhet med vestlige land hvis nye sanksjoner innføres.

LES: Iran går ikke med på atomsamtaler

Sanskjsonene mot Iran innføres på grunn av at landet fortsetter anrikningen av uranium. Vestlige land mistenker at Iran anriker uranium for å lage atomvåpen. Men Iran hevder at de utvikler atomenergi til fredelige formål.

Flertall for

Hele 12 av 15 land vil stemme for en resolusjon om nye sanksjoner mot Iran når sikkerhetsrådet møtes i dag kl 16.00 norsk tid. Alle de fem permanente medlemmene vil også stemme for resolusjonen, opplyser nyhetsbyrået Reuters.

LES: Avstemming om sanksjoner mot Iran

De fem faste medlemmene er USA, Russland, Kina, Storbritannia og Frankrike. Tyrkia, Brasil og Libanon ventes å stemme imot sanksjonene.

LES: Inngår avtale om iransk uran

Ber stater ødelegge iranske skip

En russisk kilde som står forhandlingene i Sikkerhetsrådet nær, sier i Moskva at det er full enighet om nye sanksjoner, opplyser NTB.

– Det er full enighet om forslaget til sanksjoner mot Iran, sier den anonyme kilden.

LES: Russland ber Iran sende avtaledetaljer

Rundt 40 iranske personer og firmaer vil bli rammet av de nye sanksjonene.

De som rammes mest vil være iranske banker. I tillegg vil det bli innført reiserestriksjoner for en del høyprofilerte personer i det iranske systemet.

Stater vil også kunne stoppe iranske skip, granske dem for å sørge for at skipene ikke frakter ulovlige gjenstander, og i verste ødelegge dem, ifølge BBC Persisk.

LES OGSÅ: Iran på jakt etter uran

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt