Nye problemer i Mexicogulfen

- Oljeselskapet BPs hittil siste forsøk på å stanse oljeutslippet i Mexicogolfen har støtt på nye problemer, men arbeidet fortsetter.

Video Vasker pelikaner for olje

Det sier USAs innenriksminister Ken Salazar, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

I går ble kjent at en undervannsrobot skulle forsøke å føre et rør inn i den løpske oljebrønnen, et rør som etter planen skal føre olja opp i et tankskip på overflaten.

Innenriksminister Salazar sier at forsøket raskt fikk problemer, men at arbeidet fortsetter.

Håper på framskritt

- BP håper arbeidet skal gjøre framskritt i dag, sier Salazar. I dag har han besøkt et senter for rehabilitering av dyr i Louisiana, der vasking av oljeskadet fugl foregår.

I kveld opplyser BP at selskapet skal forsøke å få røret på plass til natta.

Les: – Oljeflaket er større enn antatt

Les: Obama langer ut mot oljeselskapene

Les: Tilbyr norske lenser i Mexicogolfen

BPs toppsjef, Tony Hayward, forsøkte å bagatelisere oljeutslippet da han i går sa til den britiske avisa The Guardian .

- Mexicogolfen er et stort havområde. Oljeutslippet og kjemikaliene vi bruker for å løse opp oljen er lite i forhold til vannmengdene, sa Hayward.

Jobben usikker

Han innrømmet at jobben hans er usikker, og at han vil bedømt i forhold til hvordan selskapet klarer å håndtere utslippet.

Verdien av BP-aksjene har stupt, og selskapets børsverdi er redusert med over 180 milliarder kroner siden utslippet startet 20. april.

BP-talsmannen Mark Proegler sier at oljen for første gang har nådd land i Mississippi. Dermed har oljen forurenset åtte strender i tre delstater. Oljen har også nådd land i Louisiana og Alabama.

Krever bekreftelse

Nære medarbeidere av president Barack Obama har i kveld forlangt en umiddelbar klargjøring fra Hayward om hvorvidt BP vil betale alle kostnader som oljeutslippet har ført med seg.

Innenriksminister Salazar og ministeren for innenlandsk sikkerhet, Janet Napolitano, har begge undertegnet brevet til Hayward.

- Befolkningen har rett på en klar forståelse for at BP vil gjøre opp for seg, både for de skadene som allerede er gjort, og for de som måtte komme. Vi ber om en slik klargjøring for å unngå misforståelser, heter det i brevet.

SISTE NYTT

Siste nytt