Hopp til innhold

Nye funn reiser tvil om korona-immunitet

Forskere i Shanghai fant overraskende lite antistoffer hos pasienter som hadde vært koronasyke. Samtidig har minst 74 friskmeldte i Sør-Korea fått påvist viruset på nytt.

Blodprøver står klare for testing av koronavirus på et laboratorium i Berlin.

KORONATEST: Blodprøver står klare for testing av koronavirus på et laboratorium i Berlin.

Foto: Axel Schmidt / Reuters

Minst 74 personer som har blitt friskmeldt etter koronasmitte i Sør-Korea, har fått påvist viruset på nytt, opplyser landets helsemyndigheter.

Det er dog ikke sikkert at disse faktisk var helt friske fra viruset, og så ble smittet på nytt. Det kan være snakk om en reaktivering av en allerede eksisterende smitte.

Sørkoreanske myndigheter har vært tilbakeholdne med å diskutere muligheten for at folk kan bli smittet med viruset på nytt etter å ha blitt friskmeldt.

Men torsdag opplyste Jeong Eun-kyeong, leder for den koreanske smittevernmyndigheten (KCDC), at de har igangsatt testing av virus- og serumprøver. Det for å slå fast om pasienter som har testet positivt på nytt, kan være i stand til å overføre viruset til andre, og om de har utviklet antistoffer.

Overrasker forskerne

I Shanghai har forskerne funnet et overraskende lavt nivå på antistoffer hos pasienter som er utskrevet etter å ha vært smittet av covid-19, skriver South China Morning Post.

Ved andre koronavirus blir man immun, men de ferske funnene gjør at forskere er usikre på om man kan bli smittet flere ganger.

– Spørsmålet om immunitet er fortsatt veldig usikkert. Det handler først og fremst om hvor lenge man er immun, og om hvilken virusvariant man er immun mot, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til NRK.

Unge hadde lite antistoffer

Pressekonferanse om videre tiltak i håndteringen av korona-pandemien

MYE ARBEID GJENSTÅR: Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet sier det fortsatt er mye usikkerhet knyttet til koronaviruset og immunitet.

Foto: Heiko Junge / NTB SCANPIX

Forskere ved Fudan-universitet analyserte blodprøvene til 175 pasienter utskrevet fra Shanghai Public Health Clinical Centre. De fant at nær en tredel hadde et lavt nivå av antistoffer.

I noen tilfeller fant de ikke antistoffer i det hele tatt. Om pasientene risikerer tilbakefall eller å bli smittet på nytt, må undersøkes i videre studier, skriver forskerne.

Studien fra Fudan-universitet er ikke fagfellevurdert, men skal være den første systematiske undersøkelsen av antistoffer fra covid-19-pasienter.

Alle pasientene som ble undersøkt hadde hatt milde symptomer.

Forskerne oppdaget at de eldre pasientene hadde høyere nivå av antistoffer enn de yngre.

Begrenset dokumentasjon

I en rapport som ble lagt ut tirsdag går FHI gjennom 16 forskningsartikler om dette temaet.

Konklusjonen er at mye er uvisst.

«Vi fant svært begrenset dokumentasjon om immunitet etter infeksjon med SARS-CoV-2,» skriver FHI.

Lege Trine Hessevik Paulsen ved FHI forteller at funnene fra Fudan University ikke inngår i FHI-rapporten, men at de nå har sett på studien etter henvendelse fra NRK. Hun sier FHI må se grundigere på studien, men at det er samsvar mellom deres rapport og funnene fra Fudan. Blant annet når det gjelder andelen som utvikler antistoffer etter gjennomgått infeksjon.

– Vi vet fremdeles ikke om man blir helt (eller delvis) immun etter infeksjon. Eller hvor lenge man eventuelt vil være beskyttet. Man får trolig en viss beskyttelse mot re-infeksjon, men det er usikkerhet knyttet til varigheten av beskyttelsen, sier Hessevik Paulsen.

– Flere former for immunitet

Studien fra Shanghai er forholdsvis liten studie, ifølge direktør for Helsedirektoratet, Camilla Stoltenberg.

– Vi tror ganske sikkert at det oppstår immunitet, men det er flere former for immunitet. Vi tenker at en slik studie med ganske få personer ikke bør være førende for hvordan man handler fremover, sier hun til NRK skjærtorsdag.

Men hun legger også til at for å få vite hvordan immuniteten faktisk vil bli i befolkningen må man følge dette ganske lenge.

Funnene vil få stor betydning

I forrige uke uttalte FHI-forsker Petter Elstrøm til NRK at de gikk ut fra at man ville bli immun etter sykdommen, men at de ventet på flere resultater.

Funnene vil ha mye å si for arbeidet med en vaksine og med tanke på flokkimmunitet.

Storbritannia var ett av landene som i en tidlig fase satset på at en smittespredning skulle skape flokkimmunitet. 16. mars innførte regjeringen strengere tiltak.

Sverige har også snakket om flokkimmunitet, og senest onsdag morgen uttalte statsepidemiolog Anders Tegnell at sykdommen vil spre seg inntil de har nådd en immunitet i folket. «Noen annen måte å stoppe den på, finnes ikke», sa Tegnell.

Storbritannias helseminister Matt Hancock har sagt at regjeringen ser på muligheten for å utstede immunitetssertifikater, slik at de som har hatt sykdommen kan jobbe som normalt.

Dersom man ikke blir immun, eller om immuniteten er svært kortvarig, faller også denne løsningen.

SISTE NYTT

Siste nytt

Eksklusivt intervju med Israels nye talsperson: – Vi er den mest humane hæren nokosinne

Israel hevdar UNRWA-tilsette er knytte til terror, at 18 Hamas-bataljonar er knuste og sår tvil ved talet på drepne palestinarar. Men bevisa er få.