NRK Meny
Normal

Ny regjering på plass i Finland

Finland har nå fått sin nye firepartiregjering, etter at president Tarja Halonen i dag formelt ba Senterparti-leder Matti Vanhanen fortsette som statsminister.

Stefan Wallin, Matti Vanhanen, Jyrki Katainen og Tarja Cronberg
Foto: HEIKKI SAUKKOMAA / AFP

Etter Riksdagsvalget 18. mars ble det satt i gang regjeringsforhandlinger mellom fire partier: Senterpartiet, det konservative Samlingspartiet, miljøpartiet De grønne og Det svenske folkeparti. Det er disse fire som nå har dannet ny regjering.

Matti Vanhanen fra Senterpartiet er statsminister. Han var statsminister også i den forrige regjeringen, der Senterpartiet var sammen med Sosialdemokratene og Det svenske folkeparti.

Valgresultatet viste at Samlingspartiet var blitt større enn Sosialdemokratene, og dermed byttet også de to partiene plass når det gjaldt regjeringens sammensetting.

Det er 12 kvinner blant de 20 regjeringsmedlemmene. Senterpartiet har åtte plasser i den nye firepartiregjeringen, Samlingspartiet har også åtte plasser, miljøpartiet De grønne har to plasser og Det svenske folkeparti har også to plasser.

Paavo Väyrinen fra Senterpartiet er den nye utenriksministeren mens Jyrki Katainen, partilederen for Samlingspartiet, er blitt finansminister.

Ved Riksdagsvalget fikk Senterpartiet 51 plasser i Riksdagen, Samlingspartiet fikk 50, De Grønne 15 og Det svenske Folkeparti 9. De fire partiene har altså 125 av de 200 plassene i Riksdagen, et solid flertall.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt