Hopp til innhold

Ny MH17-rapport: Raketten kom fra Russland

Den nederlandske kriminaletterforskningen mener at passasjerflyet MH17 som styrtet i Ukraina sommeren 2014 ble skutt ned fra det opprørskontrollerte Øst-Ukraina og at rakettutskytningsrampen ble smuglet tilbake til Russland.

Wilbert Paulissen legger frem bevis for at MH17 ble skutt ned av en BUK-rakett

Wilbert Paulissen legger frem bevis for at MH17 ble skutt ned av en BUK-rakett.

Foto: Peter Dejong / Ap

– MH17 ble skutt ned av en BUK-rakett fra Snizhne, som da var kontrollert av prorussiske opprørere, og den hadde blitt smuglet inn fra Russland og ble fraktet tilbake til Russland etter at flyet hadde styrtet, fortalte Wilbert Pualissen som leder den internasjonale granskingskommisjonen.

Nederlandske påtalemyndigheter, som leder granskingen, offentliggjorde i dag nye opplysninger basert på radarbilder, videoopptak, vitneavhør, telefonsamtaler og sms-meldinger mellom opprørsledere som diskuterte hvor de skulle plassere raketten, og konkluderte med at dette ikke var noen ulykke.

– Det var ingen ulykke, det var ikke en terroraksjon utført inne fra flyet, og det var ingen andre fly i nærheten. Så det eneste som gjenstår er at MH17 bare kan ha blitt skutt ned av en rakett fra bakken, heter det i rapporten som ble presentert i dag.

Men granskningskommisjonen ønsket ikke å komme med navn på hvem de mente var ansvarlig for nedskytningen.

I fjor konkluderte den nederlandske flyhavarikommisjonen med det samme. Russiske myndigheter avviste da anklagene om at opprørerne var blitt utstyrt med bakke-til-luft-raketter som gjorde nedskytingen mulig.

Pro-russiske militsgrupper på plass ved MH17

Pro-russiske grupper var de første på plass etter MH17-styrten den 20 juli 2014.

Foto: MAXIM ZMEYEV / Reuters

– Smuglet over grensen

Den internasjonale granskingskommisjonen (JIT) har jobbet med å samle bevis i påvente av en eventuell rettssak, og det er disse funnene som i dag ble lagt frem i den nederlandske byen Nieuwegein.

JIT har, ifølge Guardian, jobbet ut ifra teorien om av BUK-raketten opprinnelig kom fra den russiske 53. brigaden som hadde sin base i den russiske byen Kursk. Rakettene skal ha blitt smuglet over den ukrainske grensen i juli 2014 og skal ha blitt observert i det opprørskontrollerte Donetsk-området på en lastebil på vei østover mot Snizhne. Der raketten skal ha blitt plassert på et jorde sør for byen.

Trolig ble MH17 skutt ned ved en feiltagelse, og teoriene går ut på at de russisk støttede militsgruppene skal ha trodd at det dreide seg om en ukrainsk transportfly.

Alle de 298 menneskene ombord mistet livet.

Granskingskommisjonens illustrasjonsvideo om antatt rakettangrep mot fly over Ukraina. En nederlandsk rapport slår fast at passasjerflyet MH17 ble skutt ned av en russiskprodusert rakett over Øst-Ukraina i fjor.

Video: I fjor viste granskingskommisjonen en illustrasjonsvideo om rakettangrepet.

– Vil få konsekvenser

– Det er forventet at denne rapporten vil peke på prorussiske militsgrupper eller direkte på Russland, og de vil få diplomatiske konsekvenser, sier Robert van de Roer, en nederlandsk kommentator som har fulgt etterforskningen tett til Guardian.

Den britiske internett-etterforskningen Bellingcat har navngitt rundt 20 russiske militærtjenestemenn fra den 53. brigaden som kan ha vært blant dem som avfyrte raketten.

De prorussiske separatistene på sin side har hele tiden nektet å påta seg ansvaret, og mener det var ukrainske styrker som avfyrte raketten.

Flyet var på vei fra Amsterdam til Kuala Lumpur da det styrtet 17. juli 2014 nær opprørskontrollerte Donetsk i Øst-Ukraina. Alle 298 om bord mistet livet.

SISTE NYTT

Siste nytt