Hopp til innhold

Malaysia vil straffeforfølge «skytegale» kriminelle

Myndighetene i Malaysia vil nå forsøke å straffeforfølge det de kaller «skytegale» kriminelle etter at en nederlandsk granskningskommisjon konkluderte med at MH17-flyet ble skutt ned av en rakett over Øst-Ukraina.

En politimann holder vakt inne i det som er igjen av MH17

En politimann holder vakt inne i det som er igjen av MH17. Ifølge de nederlandske etterforskerne så eksploderte missilet under en meter fra venstre side av cockpit og fikk flyet til å gå i oppløsning 33000 fot over bakken.

Foto: MICHAEL KOOREN / Reuters

– Som en del av den internasjonale etterforskningsgruppa er Malaysia fast bestemt på å straffeforfølge disse «skytegale» kriminelle, sier transportminister Liow Tiong Lai, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Skutt ned

Ifølge den over 300 sider lange rapporten som ble lagt frem i Amsterdam i dag så ble Malaysia Airlines MH17 skutt ned av en russiskprodusert bakke-til-luft rakett.

Ifølge granskningskommisjonen så eksploderte missilet under en meter fra venstre side av cockpit og fikk flyet til å gå i oppløsning 33000 fot over bakken.

– MH17 hadde ingen tekniske problemer, det traff heller ikke et annet fly. Det ville vist andre spor, sier lederen av etterforskningsgruppen.

«Det malaysiske passasjerflyet MH17 ble skutt ned over Øst-Ukraina med en russiskprodusert rakett», slår rapporten fast, men den sier ikke noe om hvilken opprørsgruppe som står bak.

Men de skal ha identifisert flere interessante personer, uten at disse navngis.

Kommisjonen som i dag la frem rapporten har ikke tatt stilling til hvem som har skyld i nedskytingen. Det skal den internasjonale etterforskningsgruppa gjøre.

Viktig milepæl

USA betegner den nederlandske rapporten som «en viktig milepæl».

– USA vil helt og fullt støtte alle tiltak for å stille de skyldige til ansvar. Vår vurdering er uendret – MH17 ble skutt ned av en bakke-til-luft rakett som ble avfyrt fra et separatist-kontrollert område i det østlige Ukraina, sier en talsmann for USAs Nasjonale sikkerhetsråd, Ned Price.

Granskingskommisjonens illustrasjonsvideo om antatt rakketangrep mot fly over Ukraina. En nederlandsk rapport slår fast at passasjerflyet MH17 ble skutt ned av en russiskprodusert rakett over Øst-Ukraina i fjor.

Video: Nederlandske etterforskere har satt samen delene av det nedskutte flyet.

Burde stengt luftrom

Ukrainske myndigheter får i rapporten kritikk for ikke å ha gjort mer for å sikre sitt eget luftrom.

– Vi har konkludert med at det var tilstrekkelig grunn til at ukrainske myndigheter burde ha stengt luftrommet over den østlige delen av landet som en forholdsregel, sier Joustra.

– De nederste delene av luftrommet var stengt, men MH17 befant seg over den høyden da det ble skutt ned, føyer han til.

SISTE NYTT

Siste nytt