Hopp til innhold

– Ukrainere skjøt ned MH17 med vårt rakettsystem

MOSKVA (NRK): Russland holder fast ved at det var en rakett skutt opp fra regjeringskontrollert ukrainsk territorium som traff og ødela det malaysiske passasjerflyet MH17 i fjor sommer.

RUSSIA-UKRAINE-CONFLICT-NETHERLANDS-MH17

Sjefen for den russiske våpenprodusenten Almaz-Antey Jan Novikov under dagens pressekonferanse i Moskva

Foto: VASILY MAXIMOV / Afp

Den russiske rakettprodusenten Almaz-Antey innrømmer imidlertid at det var en av deres raketter som traff flyet.

Under en pressekonferanse i dag holdt sjefen for selskapet, Jan Novikov, fast på det som han har sagt tidligere:

Det var en rakett av typen BUK, produsert av Almaz-Antey, som traff og ødela Malaysia airlines-flyet MH17 over Donbass 17. juli i fjor.

Granskingskommisjonens illustrasjonsvideo om antatt rakettangrep mot fly over Ukraina. En nederlandsk rapport slår fast at passasjerflyet MH17 ble skutt ned av en russiskprodusert rakett over Øst-Ukraina i fjor.

Granskningskommisjonens illustrasjonsvideo om antatt rakettangrep

– Eldre type enn først antatt

Men raketten ble skutt ut fra landsbyen Zarosjenske, som på dette tidspunktet var kontrollert av ukrainske regjeringsstyrker, mener Noikov.

Han hevder at eksperimenter selskapet gjennomførte i sommer viste at raketten dessuten var av en eldre type enn først antatt.

Novikov sa også at prøver viser at raketten eksploderte på en måte som beviser at den ble skutt opp fra ukrainskkontrollert område.

Forsøker å så tvil om nederlandsk rapport

Dagens pressekonferanse i Moskva var trolig et forsøk fra russiske myndigheter på å så tvil om rapporten som den nederlansk-ledede ekspertgruppen i la frem samtidig.

Men interessant er det at russiske myndigheter nå helt ser ut til å gå bort fra opplysninger som de tidligere la vekt på om at det hadde vært et ukrainsk jagerfly av typen SU25 i nærheten av det malaysiske flyet på det aktuelle tidspunktet.

Kulehullmh17

Kort tid etter den russiske pressekonferansen, la nederlandske etterforskere frem sin rapport. De viste frem deler av flyet med tydelige kulehull.

Foto: Åse Marit Befring

– Burde stengt luftrommet

Viserektor ved Universitetet for intrernasjonale relasjoner i Moskva (MGIMO), Aleksander Vylegzjanin, som sitter i en arbeidsgruppe i det russiske parlamentet, sa i forrige uke at Ukraina må bære hovedansvaret for nedskytingen av flyet.

– Det var dette landet som tillot flyet å fly over området, utdypet han.

Det kan tyde på at russiske myndigheter innser at det kan bli vanskelig å komme bort fra de stadig sterkere bevisene på at det var de pro-russiske separatistene som skjøt ned flyet. De ønsker derfor at fokuset rettes mot flysikkerheten før selve ulykken.

Bygger opp om konklusjonene

Den uavhengige russiske avisen Novaja Gazeta, som har gjennomført en uavhenig granskning av hendelsen, mener det kan ha vært raketter som ble plassert på BUK-kjøretøyet i en forlatt ukrainsk militærbase som ble brukt til selve nedskytingen.

Dette kan bygge opp om noen av de konklusjonene som produsenten har trukket.

Grabovo 2014

298 mennesker mistet livet da det malaysiske passasjerflyet ble skutt ned og falt til bakken ved landsbyen Grabove øst i Ukraina 17. juli 2014

Foto: MAXIM ZMEYEV / Reuters

Avis: Feil fly skutt ned

Avisen mener planen var å skyte ned et ukrainsk militært transportfly av typen AN26, men at dårlig etterretning gjorde at MH17 ble skytt ned i stedet. Avisen har også navngitt flere av de innvolverte i operasjonen.

BUK-kjøretøyet ble, etter at det ble klart at man hadde skutt ned feil fly, i all hast fraktet tilbake over grensen til Russland.

Novaja Gazeta er svært kritisk til ukrainske myndigheters håndtering av flysikkerheten i forkant av ulykken, og mener at økonomiske interesser gjorde at luftrommet ikke ble stengt på grunn av de pågående krigshandlingene.

Granskningskommisjonens illustrasjonsvideo om antatt rakettangrep mot fly over Ukraina. En nederlandsk rapport slår fast at passasjerflyet MH17 ble skutt ned av en russiskprodusert rakett over Øst-Ukraina i fjor.

SISTE NYTT

Siste nytt

Denne videoen skal vise en drone fra det ukrainske forsvaret slippe en granat på russiske styrker utenfor Kharkiv.

Slipper håndgranater fra minidroner

Nye videoer viser at små droner utstyrt med lette granater blir brukt i krigen i Ukraina. Disse blir først og fremst brukt som propaganda, mener ekspert Ole Jørgen Maaø fra Luftkrigsskolen.