Hopp til innhold

NRK i Sri Lanka: Inne i terroristens tomme moske

KATTANKUDY, SRI LANKA (NRK): Mannen bak selvmordsaksjonene kom fra en liten by med 63 moskeer. Nå står én av dem tom. Det var der de brutale tankene ble spredd.

Moskeen til terroristen

INNE I MOSKEEN: Her sto terroristen Zahran Hashim og spredde sitt hat. Nå er bygningen forlatt.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

Det skinner i blankskurt marmor fra gulvet i moskeen. Messingskiltet, med bokstavene NTJ på talerstolen, er nypusset og blankt. Nå er det helt tomt. Bøkene er vekk, det samme med bønnemattene.

Terrorister i Sri lanka

FORAN IS-FLAGGET: Terroristen Zahran Hashim er den eneste som viser ansiktet sitt. Bildet ble spredd av IS etter at alle på bildet hadde sprengt seg selv i luften.

Foto: HO / AFP

Det var her Mohammed Zahran Hashim stod og messet fram jihadistenes voldelige budskap.

Det er Zahran myndighetene regner med var hovedmannen bak selvmordsaksjonene på påskemorgen. Over 250 menneskeliv gikk tapt.

Kattankudy

KATTANKUDY: Her i den lille muslimske byen i Sri Lanka fikk terroristene tak i ekstrem propaganda fra utlandet. Det førte til et ønske om å drepe folk som ikke tenkte som dem.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

Zahran bodde i Kattankudy, på østsiden av Sri Lanka, 35 mil fra hovedstaden, Colombo. Han angrep moderate muslimer i hjembyen, og ble kastet ut av Imam-skolen.

– Navnet hans er muslimsk, men vi regner ham ikke som muslim i det hele tatt, forteller den lokale sufi-talspersonen i Kattankudy, H.M Ameer, til NRK.

– Ordene han brukte ga oss den oppfatningen at han hadde forbindelser til IS, sier Ameer.

Han og flere andre i Kattankudy advarte politiet om at Zahran og hans folk kunne komme til å gjennomføre angrep, men ingenting ble gjort.

H.M Ameer

ADVARTE MYNDIGHETENE: H.M Ameer fikk mange beskjeder om at terroristen hadde et radikalt syn på Islam, og at han var farlig.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

Sto på gaten

Ameer forteller at Zahran likte å holde folkemøter i gatekryss. Sist han ble sett offentlig var 10 mars 2017, i Aiyla-krysset som ligger i den fattige delen av byen. Der tordnet han mot moderate muslimer, for å rekruttere unge menn til terroristens egen moske.

– Zahran holdt et møte her. Tilhengerne kastet kinaputter og brannbomber på oss. De angrep også mitt hus, som ligger der. De kastet stein, forteller Muhammed Nuwin.

Nuwin var til stede da det skjedde. Han forteller at en moderat muslim ble stukket ned. Saken er ennå i rettsapparatet.

Aiyla-krysset

SIST SETT HER: I en fattig del av byen Kattankudy sto Zahran Hashim på gaten for å spre sitt hat. Her ble også moderate muslimer angrepet.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

Ble kastet ut av skolen

Muhammed Kaleel satt i styret til imam-skolen som Zahran gikk på, og var med på å kaste ham ut, etter 5 års studier.

– Han ble for ekstrem. Han skjelte ut alle moderate retninger innen islam. Han var en bråkmaker, vi måtte fjerne ham, sier Kaleel.

Selv er han en handelsmann med tre klesbutikker.

Zahran var tolv år gammel da han begynte ved Jamiathul Falah skolen. I de tre første årene brukte han mye tid på å huske Koranen. Etter det begynte studiene i islamsk lov.

Muhammed Kaleel

KASTET HAM UT: Muhammed Kaleel var med på å fjerne terroristen fra skolen etter at han hadde blitt for ekstrem.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

Tenkte slik IS tenkte

Han begynte å beskylde lærerne for å ha for liberale tolkninger av den hellige boken. Han skal ha ønsket en mer radikal tolkning.

Etter å ha blitt kastet ut, og etter å ha kommet i kontakt med budskapene fra radikale krefter i blant annet India, ble Zahran overbevist om at wahhabismen var den riktige veien.

Det er en radikal, fundamental form for Islam. Følgerne mener det er slik Koranen ble tolket i middelalderen. Det er religionen til IS.

Se også:

Sverre Tom Radøy rapporterer direkte fra Colombo etter at flere selvmordsbombere angrep kirker og hoteller i den srilankiske hovedstaden.

Sverre Tom Radøy rapporterer fra Colombo etter at flere selvmordsbombere angrep kirker og hoteller i den srilankiske hovedstaden.

Åtte eksplosjoner har gått av på Sri Lanka. Flere hoteller og kirker ble angrepet 1. påskedag. Dødstallene stiger, og flere hundre skal være skadd.
Ei ny bombe har gått av nær kyrkja i Colombo på Sri Lanka som var råka av terroren søndag, melder Reuters. Ifølgje nyheitsbyrået skal eksplosjonen ha skjedd då ei bombegruppe forsøkte å øydelegge ei bombe i ein bil.

SISTE NYTT

Siste nytt