Hopp til innhold

NRK erfarer: Biden ber Stoltenberg å bli sittende som Nato-sjef

USAs president Joe Biden har bedt Jens Stoltenberg fortsette som Nato-sjef.

Jens Stolteberg og Joe Biden

Jens Stoltenberg og Joe Biden sammen i Det hvite hus på tirsdag denne uken.

Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP

Etter det NRK erfarer var USAs president Joe Bidens budskap til Jens Stoltenberg ikke til å misforstå: Jens Stoltenberg må bli sittende som generalsekretær i Nato en stund til.

Da de to møttes i Det hvite hus på tirsdag denne uken skal Biden ha forklart bakgrunnen for sin sterke oppfordring. Essensen er at dette er ikke en tid for usikkerhet rundt hvem som leder Nato:

  • Krigen i Ukraina er inne i en avgjørende fase.
  • Sveriges Nato-medlemskap er fortsatt uavklart.
  • Det kreves betydelig diplomatisk innsats for å avklare Ukrainas framtidige forhold til Nato.

Mette Frederiksen ute av bildet

Etter det NRK erfarer gjorde Biden det også klart for Stoltenberg at det så langt ikke har vært mulig å finne en kandidat til å ta over jobben som generalsekretær med bred støtte i alle land.

Som NRK skrev tidligere i vår, har flere kilder med kjennskap til prosessen lagt vekt på at tiden for å finne en erstatter før toppmøtet i Vilnius i midten av juli begynner å renne ut.

Mange har de siste ukene pekt på Mette Frederiksen som en sterk og sannsynlig kandidat, ikke minst etter at det ble klart at hun skulle møte den amerikanske presidenten på danskenes grunnlovsdag 5. juni.

Men som Financial Times skrev tidligere denne uken, fikk hun ikke Bidens fulle støtte til å overta jobben da de to møttes i Det hvite hus.

Jens Stoltenberg sammen med Ukrainas forsvarsminister Oleksij Reznikov og USAs forsvarsminiser Lloyd Austin under NATO forsvarsministermøte i Brussel.

Jens Stoltenberg sammen med Ukrainas forsvarsminister Oleksij Reznikov og USAs forsvarsminiser Lloyd Austin under NATO forsvarsministermøte i Brussel.

Foto: YVES HERMAN / Reuters

Har ikke sagt ja

Dermed peker alt mot Jens Stoltenberg. Antakelig er det snakk om en forlengelse fram til neste vår eller høst. I april skal forsvarsalliansen markere sine 75 år med et jubileumstoppmøte i Washington D. C.

Jens Stoltenberg har så langt ikke sagt ja til å fortsette i jobben.

Han har ved flere anledninger tidligere gjort det klart at hans plan er å reise hjem til Oslo når mandatet er ferdig 30. september i år.

Samtidig har han ikke sagt kategorisk nei.

Flere kilder med kjennskap til prosessen har tidligere gjort det klart overfor NRK at det skal svært mye til å si nei til en slik oppfordring når det er den amerikanske presidenten som spør.

Slik NRK forstår det, kom Jens Stoltenberg med innvendinger til forespørselen, uten at det endret Bidens klare overbevisning om at nok en forlengelse av Stoltenbergs periode er det riktige for Nato nå.

Jeg er imponert over den fremragende jobben du gjør som leder av Nato, sa Biden til Stoltenberg under møtet på Det ovale kontor, før dørene ble lukket og Biden etter sigende startet overtalelsesforsøket.

- En mann med pliktfølelse

Da Stoltenberg fredag ettermiddag holdt pressekonferanse i forbindelse med avslutningen av Natos forsvarsministermøte ble han gjentatte ganger spurt om hvorvidt han vil fortsette som Nato-sjef.

Jeg har ikke mer å si. Jeg har sagt igjen og igjen at jeg ikke søker en forlengelse og har sagt dette en tid nå, svarte han.

På torsdag uttalte Stoltenberg at han er ansvarlig for alle beslutninger i forsvarsalliansen utenom én; hvem som skal bli hans etterfølger.

En vestlig diplomat – som ifølge Financial Times har vært med i diskusjonen om en forlengelse – er sikker på at Stoltenberg vil si ja til å bli litt til.

– Han vil gjøre det. Han er en mann med pliktfølelse, sier diplomaten til avisen.

Stoltenberg og Biden i Det hvite hus

Joe Biden og Jens Stoltenberg har hatt et godt forhold og den amerikanske presidenten har flere ganger uttrykt beundring for jobben den tidligere norske statsministeren gjør som Nato-sjef.

Foto: Manuel Balce Ceneta / AP

Tyskland enige med USA

Tysklands forsvarsminister Boris Pistorius sa da han kom til Brussel og forsvarsministermøtet at de gjerne ser at Stoltenberg fortsetter.

– Nato må ha en generalsekretær, og dersom vi ikke blir enige om en etterfølger, er jeg selvfølgelig for en forlengelse av Stoltenbergs periode. Spesielt siden jeg setter stor pris på vårt samarbeid, sa Pistorius.

Selv om alle Natos medlemsland må være enige i valget av ny leder, teller «kjøttvekta».

Ingen blir leder av Nato uten støtte fra den amerikanske presidenten. I tillegg har store land som Tyskland, Storbritannia og Frankrike mye å si.

Det var Tysklands daværende forbundskansler Angela Merkel som i sin tid foreslo for USAs president Barack Obama at den tidligere norske statsministeren ville være et godt navn som Nato-sjef.

Da var nåværende president Joe Biden visepresident, med tung internasjonal erfaring etter mange år som leder av Senatets utenrikskomité.

Maktfordelingen i forsvarsalliansen er slik at den sivile lederen tradisjonelt er en europeer, mens den militære øverstkommanderende er en amerikaner.

Canadas forsvarsminister Anita Anand ville etter Brussel-møtet ikke si hvem det nordamerikanske landet støtter som ny leder av Nato, men sier de har full tillit til den sittende.

– Han har vært en stødig hånd i en intens tid for Europa og det store globale, strategiske bildet, sier Anand til internasjonal presse.

Flere skal være av samme oppfatning som Tyskland og Canada, blant dem Danmark og Finland.

– En forlengelse høres ikke galt ut i mine ører. Stoltenberg har gjort en veldig god jobb. Men, selvsagt, jeg er sikker på at han er interessert i å slutte en gang.

– Vi får se hvilke alternativer vi har, sa den finske forsvarsministeren Antti Kaikkonen til nyhetsbyrået AFP.

SISTE NYTT

Siste nytt