Hopp til innhold

Norske Øystein måtte løpe fra tsunamibølgen i Indonesia

Øystein Lund Andersen var på stranda og måtte løpe fra tsunamibølgen som traff Sundastredet i Indonesia lørdag kveld.

Øystein Lund Andersen

Øystein Lund Andersen måtte springe for å komme seg unna tsunamibølgen. Han kom seg inn på hotellrommet der kona og sønnen sov, da bølge nummer to traff.

Foto: Privat

– Jeg sto nede på stranda og plutselig oppdaget jeg at det kom det en stor bølge. I løpet et par sekunder måtte jeg bare løpe, sier Øystein Lund Andersen til NRK på telefon fra Indonesia.

Bølgen skylte 15–20 meter inn på land, og Lund Andersen løp opp i en skog som lå rett bak ham.

Bodø-mannen arbeider ved den norske ambassaden i den indonesiske hovedstaden Jakarta, med administrasjon og konsulær bistand. Han er på ferie på Anyer Beach i Vest-Java sammen med sin kone og sin tre år gamle sønn.

Dødstallet stiger i Indonesia, der en tsunami traff strendene ved Sundastredet lørdag kveld. Minst 222 mennesker har mistet livet.

Kom en ny bølge

Resten av familien sov på hotellet da bølgen traff.

– Jeg sprang så opp i andre etasje av hotellet der de lå og sov. Mens jeg vekte dem, hørte jeg at det buldret i hotellet. Da kom det en enda større bølge, som feide helt forbi hotellet, forteller han.

I det han ser ut av vinduet fra hotellrommet, er det vann overalt. Flere biler hadde blitt skylt av veien.

Nettvideo: Se øysteins egne bilder fra katastrofen

Tok bilder av vulkanen

Indonesiske myndigheter sier tsunamien muligens skyldes undervannsskred etter et utbrudd i vulkanen Krakatoa. Vulkanen ligger på en øy i Sundastredet mellom de indonesiske øyene Java og Sumatra.

Lund Andersen er også ivrig fotograf og vulkanentusiast og tok bilder av Krakatoa kun timer før bølgen traff.

Laster Twitter-innhold

Dødstallene etter tsunamien har steget etter hvert som myndighetene har fått inn rapporter og oversikt. 222 mennesker er hittil bekreftet omkommet og nærmere 834 skadet og 28 savnet, ifølge nyhetsbyrået AFP.

NRK har vært i kontakt med UD som sier at de arbeider med å få oversikt over situasjonen i Indonesia.

– Vi er ikke kjent med at andre norske borgere er berørt av dette, sier Ane Lunde i Utenriksdepartementet til NRK søndag morgen.

De hardest rammede områdene er Pandeglang-regionen på Java, som omfatter nasjonalparken Ujung Kulon og populære turiststrender. Nødhjelp og tunge redningsutstyr fraktes nå til disse områdene, ifølge de nasjonale krisehåndteringsmyndighetene.

INDONESIA-DISASTER-TSUNAMI-VOLCANO

Skadde bygninger i Carita. Skadeomfanget etter tsunamien er foreløpig ikke kjent.

Foto: RONALD / AFP

Ødeleggelser

Øystein Lund Andersen og familien evakuerte opp i en liten landsby som ligger rundt 70 meter over havet. Senere tok de seg ned igjen for å hente bilen og kjøre inn til hovedstaden igjen.

Lund Andersen sier at tsunamien førte med seg en del ødeleggelser på en del av områdene langs kysten.

– Det er stort sett hus og små lokale butikker i dette kystområdet, men noen hoteller også. Bølgen var ikke like stor som noen av de andre tsunamiene man har hatt i Indonesia de siste årene, så jeg fikk ikke inntrykk av at skadene var enorme, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt