NRK Meny
Normal

Norsk-tamilske leger skal hjelpe

Et helseteam på 15 norsk-tamilske leger og sykepleiere står nå klare til å dra til Sri Lanka for å behandle sårede i borgerkrigen nord i landet.

Barn med krigsskader på Sri Lanka
Foto: STR / AFP

Flere titusener av tamiler er fortsatt inne i krigssonen, mens mange er på flukt.

- Behovet for medisinsk hjelp er stort, sier Panchakulasingam Kandiah i Norsk Tamilsk Helseorganisasjon.

- Det er kirurger, ortopeder og anestesileger som er klare til å dra, men vi har en del logistikkproblemer, og mangler foreløpig innreisetillatelse, sier Kandiah.

Helsestasjoner ødelagt

Norsk Tamilsk helseorganisasjon har de siste årene drevet seks helsestasjoner, i tillegg til mobile tannlegekontorer i de tamilske områdene nord på Sri Lanka.

Offensiven til de srilankiske regjeringssoldatene de siste månedene har gjort at områder som geriljaen Tamiltigrene er blitt stadig mindre, og flere av helsestasjonene som er betalt med norske penger skal være ødelagt.

- Etter hvert som regjeringssoldatene rykket inn ble helsestasjonene ødelagt. Vi har heller ikke kontakt med våre medarbeidere som jobbet der, sier Kandiah.

- Vi har hatt sporadisk kontakt med hen som ledet nettverket vårt der nede, og har fått opplysninger om ødeleggelsene fra ham, sier legen.

Mange fortsatt i krigssonen

Tamiltigrene er trengt inn i et lite område nordøst på øya. Ifølge regjeringen er 70.000 sivile tamiler fortsatt igjen i krigssonen.

Hjelpeorganisasjoner mener det kan dreie seg om så mange som 200.000 mennesker.

Sri Lanka kart
Foto: NRK
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt