Norge gir 60 millioner til Irak

Utenriksminister Børge Brende annonserte i dag at den norske regjeringen gir 60 millioner kroner til humanitært arbeid i Irak.

Utenriksminister Børge Brende inviterer til pressemøte i forbindelse med fredsmeglersamlingen på Los

Utenriksminister Børge Brende fortalte at Norge vil gi 10 millioner dollar til humanitært arbeid i Irak. F.v.: Utenriksminister Børge Brende, Mohammad Nahavandian, stabssjef for Irans president, Teresita Quintos Deles, sentral i fredsprosessen på Filippinene, Jeffrey D. Feltman, visegeneralsekretær FNs kontor for politiske saker og Tawakkul Karman

Foto: Halvard Sandberg / NRK

Under pressekonferansen til Oslo Forum på Losby gods annonserte Brende at den norske regjeringen ikke kommer til å sitte stille å se på at de islamistiske ekstremistene i ISLI skal overta store deler av Irak.

Forbrytelser mot menneskeheten

– Vi ser at ISLI nå kontrollerer et område fra Aleppo til Mosul, og det er noe ingen så for ett år siden. Så nå trenger Iraks statsminister al-Malaki hjelp til å håndtere denne krisen. Derfor gir vi 10 millioner amerikanske dollar til humanitært arbeid i Irak, sier Brende

– I første rekke er det behov for mat, vann, husly, helsehjelp og beskyttelse til sivilbefolkningen, sier Brende som understreket at situasjonen i Irak nå begynner å ligne på den humanitære krisen som finner sted i det borgerkrigsherjede nabolandet Syria.

– Dersom rapportene om massehenrettelser i Irak er riktig så kan dette kunne klassifiseres som forbrytelser mot menneskeheten, sier utenriksministeren.

På Losby gods i Lørenskog hadde Brende samlet flere internasjonale celebriteter til et fredsmeglingsseminar og for å snakke om hvordan verden skal håndtere de mange radikale gruppene som finnes i verden i dag.

Gir til Røde Kors

FN har lansert en nødhjelpsappell for Irak på 105 millioner amerikanske dollar. Så langt er kun 14 prosent finansiert.

– Den norske humanitære støtten bli gitt gjennom FN, Det internasjonale Røde Kors og frivillige organisasjoner, som har etablert tilstedeværelse i Irak og dermed kan få nødhjelp raskt fram til de som trenger den, opplyser Utenriksdepartementet i en pressemelding.

SISTE NYTT

Siste nytt