Hopp til innhold

Folk hamstrer mat i Bagdad

ERBIL (NRK): I Iraks hovedstad stiger nå matvareprisene etter at folk har begynt å hamstre mat og vann, og innbyggerne frykter for kidnappinger.

Forbereder seg på kamper i Bagdad

RUSTER TIL KAMP I BAGDAD: Irakiske sjiamuslimer i hovedstaden markerer sin motstand mot ISIL, etter at myndighetene i går oppfordret sjiamuslimske grupper til å ta til våpen og støtte regjeringshæren i kampen mot de sunnimuslimske opprørerne.

Foto: Karim Kadim / Ap

ISIL kontrollerer Mosul

ISIL KONTROLLERER MOSUL: Demonstranter vaier med flagget til ISIL foran det regionale hovedkvarteret i Mosul. ISIL tok kontroll over byen forrige tirsdag.

Foto: STR / Ap

På grunn av krigføringen som stadig kommer nærmere, har befolkningen i Bagdad begynt å forberede seg på en beleiring og nå startet å hamstre mat, ifølge BBC. Dette har igjen ført til dramatisk økning i matvareprisene.

Nesten daglig går det av bomber i sjiamuslimske områder av byen. I tillegg kommer ISILs soldater stadig nærmere.

Stemningen er svært spent i store deler av Irak. I dag ble det kjent at 40 indiske bygningsarbeidere har blitt bortført fra området rundt Mosul, etter at den ble lagt under opprørernes kontroll forrige tirsdag.

Blant flyktningene i området, særlig folk som flykter fra Mosul, er det stor frykt for kidnappinger.

Samtidig har det oppstått bensinkrise i de kurdiske områdene. Flere steder i Nord-Irak er det lange køer for å få tak i bensin, men det er usikkert om dette skyldes en plutselig tilstrømming av flyktninger, stans i forsyningene, eller noe annet.

Les også: – Syria vil åpne grenseoverganger for nødhjelp

Regjeringsstyrkene kjemper tilbake

Den militante islamistiske opprørsgruppa nærmer seg hovedstaden fra både nord og vest. I løpet av natta klarte de å ta kontroll over byen Baquba en kort stund, før de skal ha blitt presset tilbake av regjeringsstyrker, i samarbeid med sjiamuslimske militser.

Irakiske myndigheter skal ha satt inn luftforsvaret for å bekjempe ISIL i Baquba, som ligger bare seks mil nord for Bagdad.

Flere sentrale byer har blitt erobret den siste tida, blant annet Iraks nest største by Mosul. Mandag tok opprørerne tok kontroll over byen Tal Afar, vest for Mosul, men også her slo irakiske regjeringsstyrker tilbake og gjenerobret kontrollen, ifølge styresmaktene.

Men den irakiske regjeringshæren kan ikke stå imot ISILs offensiv alene.

I dag kommer det meldinger om at opprørerne har startet et angrep på Iraks største oljeraffineri i Baiji.

Vist nok Kurdere i kamp tirsdag med Sunni-soldater i Jalula i Irak filmet tirsdag

VIDEO: Kraftige kamper i går mellom kurdere og sunnimuslimske militante i den nordirakiske byen Jalula.

Al-Maliki avhengig av samarbeid

Statsminister Nouri al-Maliki sparket i går fire av sine høytstående militære ledere, fordi de sviktet sin oppgave i å beskytte Mosul og områdene omkring.

Statsminister Nouri al-Maliki i Irak.

TRENGER STØTTE: Statsminister Nouri al-Maliki får støtte fra sunnimuslimske ledere.

Foto: Hadi Mizban / Ap

Da statsministeren holdt sin ukentlige tale i dag, innrømte han at de irakiske sikkerhetsstyrkene har gått på noen nederlag, men han insisterte samtidig på at de ikke er beseiret.

– Vi skal møte terroren og slå tilbake opprørerne, sa han i den TV-sendte talen.

Sjia-muslimske Al-Maliki er avhengig av militær støtte for å kunne slå tilbake mot ISIL, som kjemper for en sunnimuslimsk stat. I går kveld opptrådte han på TV med en rekke sunnimuslimske ledere. Sammen manet de den irakiske befolkningen til enhet og samhold.

De advarte også mot sekterisk vold, og slo fast at det kun skal være de irakiske regjeringssoldatene som har lov til å bære våpen.

Samtidig skal Al-Maliki åpenlyst ha anmodet organisering av sjiamuslimske militser til å kjempe sammen med de irakiske troppene, ifølge BBC.

Iran lover støtte

Men Al-Maliki får også lovnad om støtte fra sine naboer i øst.

I dag sa Irans president Hassan Rouhani at landet vil gjøre hva som helst for å bistå Irak i å beskytte hellige sjiamuslimske steder, mot de sunnimuslimske opprørerne.

Rouhani har tidligere lovet Al-Malikis regjering assistanse, hvis de ønsker det. Selv om det så langt ikke har kommet noen offisiell forespørsel på militær støtte, så er en iransk elite-kommandør på plass i Bagdad for å bistå koordineringen av militæret og sjiamuslimske militsers motoffensiv, ifølge BBC.

SISTE NYTT

Siste nytt