Hopp til innhold

Norge gir 10 milliarder til Syria

FN har totalt bedt om 70 milliarder kroner på en giverlandskonferanse i London. Norge bidrar med 10 milliarder over fire år.

Erna Solberg
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Noen av nabolandene våre kunne kanskje ha bidratt med mer, sier statsminister Erna Solberg.

Hun representerer Norge på den internasjonale giverlandskonferansen i Syria i dag. Sammen med Storbritannia, Tyskland, Kuwait og FN er Norge arrangører for konferansen, som finner sted i London i dag.

Gir nest mest per innbygger

I forkant av konferansen ba Storbritannias statsminister David Cameron, Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Erna Solberg om at giverlandene ga dobbelt så mye som i fjor.

Nå har Norge bidratt med den største bistandssummen til en enkeltkonflikt noensinne, for å hjelpe folk «der de er»: 2,4 milliarder kroner i 2016, og 10 milliarder kroner over fire år. Etter Kuwait er Norge landet som gir mest per innbygger.

Storbritannia gir 1,2 milliarder pund fram mot 2020, som med dagens kurs tilsvarer omtrent 15 milliarder kroner.

Solberg mener flere av de deltakende landene kunne ha gitt mer:

– Det er noen land som burde gi mer, basert på hvordan krisen er. De østeuropeiske landene kunne bidratt med mer, selv om de ikke har så store budsjetter, sier hun.

Tror de vil tilbake

– Det viktigste er at opposisjonen og regjeringen finner frem til en overgangsordning og en regjering som kan slåss mot IS og sørge for et trygt Syria, men vi kan ikke la barn tape hele utdanningen sin og la folk dø av sult på veien dit, sier Solberg til NRK.

FN har bedt om til sammen 70 milliarder kroner for 2016, både for å hjelpe de 13 millioner menneskene i Syria, men også til alle som har rømt derfra og søkt tilflukt i nabolandene.

Både Solberg og Cameron sier de håper bistanden kan begrense flyktningestrømmen til Europa.

– Jeg tror at de fleste vil tilbake dit de kommer fra. De vil ikke selge landområdene sine og det de har igjen for å komme til Europa, de vil helst tilbake til sitt eget land, og det beste grunnlaget for det, er å ha en mulighet til å klare seg lokalt, sier den norske statsministeren.

SISTE NYTT

Siste nytt