Nordmenn kjøpte 585 tonn dypfryst lasagne på ett år

Det ble solgt 585 tonn dypfryst lasagne, til en verdi av 29,6 millioner kroner, i Norge det siste året. Nå er flere slike lasagneprodukter trukket fra butikkene, etter hestekjøttskandalen.

Illustrasjonsfoto Lasagne

I februar i år er det gjort funn av hestekjøtt i varer merket med storfekjøtt i 16 europeiske land. Ett av produktene er dypfryst lasagne.

Foto: Ina Fassbender / Reuters/NTB Scanpix

Tallene kommer fra analyseselskapet AC Nielsen, og viser omsetningssum og volum for dypfryst lasagne i Norge per 27. januar 2013.

Få dager senere var hestekjøttskandalen i Europa et faktum.

I februar i år er det nemlig gjort funn av hestekjøtt i varer merket med storfekjøtt i 16 europeiske land.

Trakk produkter

Norgesgruppen, Norges største gruppering innen dagligvarehandel, bekreftet for fem dager siden at det er funnet 60 prosent hestekjøtt i lasagne av merket First Price. Produktet ble solgt i kjeder som Kiwi og Meny.

Det er også funnet hestekjøtt i lasagne som selges av de tre andre store dagligvaregrupperingene i Norge, Coop, Rema 1000/Reitangruppen og ICA.

Norgesgruppen mener funnet i lasagnen øker sannsynligheten for at det vil bli funnet hestekjøtt også i andre produkter.

Mattilsynet skal sammen med andre europeiske matmyndigheter gjennomføre tester av produkter merket med storfe, for å se om det er hestekjøtt i dem.

Større nettverk

Hestekjøttet skal ha kommet til norske butikker fra den franske matgiganten Comigel, som har levert frossenlasagnen til matkjedene.

Comigel er likevel bare siste ledd i det som virker å være et større nettverk. Det franske selskapet Spanghero har fått sin lisens til å produsere midlertidig inndratt og er under politietterforskning.

– Mye tyder på at dette er snakk om organisert kriminalitet, og dette blir nå en sak for Europol, sa helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) fredag i forrige uke.

Flere land

På grunn av saken trakk Findus Norge tilbake lasagne fra norske matbutikker, men understreket at det ikke er noe som tyder på at det finnes hestekjøtt i pakningene.

I Storbritannia fant matmyndighetene hestekjøtt i 29 prøver fra matvareprodukter i sin første, omfattende undersøkelse i britiske butikker.

Direktør i Forbrukerrådet i Norge, Randi Flesland, mener mange ledd mellom produsent og forbruker utgjør en risiko for mattryggheten. Hun etterlyser derfor tiltak i kjølvannet av hestekjøttskandalen.

SISTE NYTT

Siste nytt

Nå kan du betale med ansiktet på metroen i Moskva

MOSKVA (NRK): Om et par uker kan alle som reiser med metroen i Moskva betale med ansiktsgjenkjenning. Kritiske røster mener overvåkingen av folk blir altfor omfattende.