Nordmann sto i orkanens sentrum

Norske Kristian sto tidligere i dag midt i sentrum av stormen «Irene» i New York City. Stormens herjinger var mindre enn fryktet, og Kristian melder at Frihetsgudinnen står like støtt som før.

Frihetsgudinnen i New York

På sørsiden av New York City har tidevannet trukket seg tilbake, og selv symbolet på USA - Frihetsgudinnen - står støtt etter at «Irene» har passert.

Foto: John Minchillo / Ap

– Vi står midt i stormsenteret nå, kunne Kristian forteller på telefon til NRK tidligere i dag.

Han fortalte at da det sluttet å regne fordi de befant seg i midten av orkanen, kom flere folk ut i gatene for å se på stormen rundt seg.

– Akkurat nå er det bare som en litt ruskete regnværsdag, sa Kristian.

– Men det er etterstormen, det som kommer når resten av orkanen passerer Manhattan, man er mest bekymret for her. Når det snur er det ventet at det kan komme ganske mye bølger, fortalte han.

Oversvømmelser sør på Manhattan

Frem til klokken 23 lokal tid lørdag kveld var han nede i Battery Park på sørsiden av Manhattan. Der ventet han på stormen sammen, som også flere amerikanske medier gjorde. Da han gikk tilbake til hotellet var det fremdeles bare ruskevær.

I dag er det mye oversvømmelse sør på Manhattan, og mye av undergrunnen er fylt med vann.

Frihetsgudinnen står fremdeles

I ettermiddag har Kristian igjen reist ned til sørsiden av Manhattan. Det er mye vann i gatene, og fra kjellerne i området står vannpumpene og durer. I Battery Park er det stille og rolig, forteller nordmannen.

Her er det frisk bris, sol og sky. Tidevannet har trukket seg tilbake, kan Kristian opplyse. Og han legger til:

– Frihetsgudinnen står like støtt.

Kristian får støtte i sine observasjoner fra USAs sikkerhetsminister Janet Napolitano, som nå sier at man trygt kan si at det verste er over.

Jordskjelv ved Albany i New York

Men at all fare er over, vil være å ta i. New York-guvernør Andrew Cuomo kan i dag opplyse om at de i natt var et jordskjelv lenger nord i New York, ved delstatshovedstaden Albany, med en styrke på 2,8. Tirsdag var det et jordskjelv i Virginia.

Orkanen «Irene» traff kysten i delstaten New Jersey tidlig søndag morgen lokal tid og fortsatte sin ferd inn i New York City. Der ble kollektivtrafikken lagt ned, det meldes om oversvømmelser og over en million mennesker har mistet strømmen der «Irene» har herjet i «Garden State» og «Empire State».

Selv om «Irene» nå er nedgradert til en tropisk storm kommer det kraftig nedbør i delstatene New Jersey og New York.

– Ikke forlat hjemmene deres. Det er ikke trygt, uttalte New Jersey-guvernør Chris Christie søndag morgen.

Ifølge myndighetene i USA har «Irene» ført til at over tre millioner mennesker har mistet strømmen siden den traff land i North Carolina lørdag. «Irene» får også skylden for at minst 14 mennesker har omkommet i fire delstater, ifølge amerikanske medier.

Orkan i New York

Orkanen «Irene» har lagt deler av Manhattan under vann. Midt oppi kaoset har norske Kristian opplevd newyorkernes vennlighet, og ble invitert hjem til en mann for å få noe å varme seg på.

Foto: EMMANUEL DUNAND / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt