Hopp til innhold

Obama: «Irene» blir historisk

USAs president, Barack Obama, advarer alle om å ta «Irene» på alvor, og ber innbyggerne om å reise vekk fra kystområdene der orkanen kommer til å slå inn over land.

President Barack Obama

Fra feriestedet Martha's Vineyard advarer president Barack Obama alle som er i nærheten av USAs østkyst.

Foto: JIM WATSON / Afp

– Alle indikasjoner peker dithen at dette kommer til å bli en historisk orkan, sier president Obama i en uttalelse fra feriestedet Martha's Vineyard utenfor Boston i delstaten Massachusetts.

Mellom 55 og 65 millioner mennesker kan potensielt befinne seg i orkanens bane langs USAs østkyst nordover fra North Carolina. Titusenvis av mennesker evakueres. Også store byer som New York City er i gang med å beskytte seg.

Vil unngå å få samme kritikk som Bush

– Jeg kan ikke understreke dette nok: Dersom du befinner deg i den antatte banen til denne orkanen, må du allerede nå gjøre deg klar. Ikke vent. Ikke utsett det, sier Obama.

Presidenten og hans familie vil forlate Martha's Vineyard på lørdag, lenge før «Irene» ventes å komme så langt nord langs New England-kysten. Men førstefamiliens ferie har allerede blitt avbrutt av mektige naturkrefter. Også på ferieøyen utenfor Boston kunne man merke jordskjelvet som fant sted i delstaten Virginia på tirsdag.

Jevnlig i ferien har president Obama hatt telefonsamtaler med sine medarbeidere. Det kan, ifølge nyhetsbyrået Reuters, være for å unngå å gjøre samme feil som sin forgjenger, president George W. Bush. Bush ble kraftig kritisert for å ikke ha gjort nok etter at orkanen «Katrina» la New Orleans under vann i 2005.

Video: «Irene» sett fra verdensrommet

Video Orkanen Irene sett fra ISS

Orkanen Irene sett fra ISS

Kan treffe midt i New York City

«Irene» er nå en kategori 2-orkan, og skal etter prognosene treffe land i North Carolina i morgen, lørdag. Dersom orkanen følger den antatte banen nordover, vil den også treffe midt i New York City.

Fredag har vindkastene og regnet begynt å slå inn over North Carolina, mens delstatene Florida og Georgia unngikk direkte treff. USAs østkyst er tett befolket, og bare i New York City - USAs mest folkerike by - bor det over åtte millioner mennesker. «Irene» vil trolig gjøre skader for milliarder av dollar på sin vei gjennom folkerike områder for Washington, Baltimore, Philadelphia og nordover forbi Boston.

President Obama opplyser at myndighetene har jobbet på spreng i flere dager, og det er blant annet sendt ut mange tusen soldater for å hjelpe til med å bygge flomvern og for å være med å samle forsyninger til de som må gå i dekning.

Det amerikanske krisebyrået FEMA advarer om at strømmen kan forsvinne i flere dager både langs kysten og lenger inn i landet, og at det vil bli flom, kraftig vind og veltede trær.

SISTE NYTT

Siste nytt