Hopp til innhold

Nordisk kontor kalles utenlandsk agent av Russland

Nordisk ministerråd innstiller nå store deler av sin virksomhet ved sitt informasjonskontor i St. Petersburg etter at russiske myndigheter har stemplet kontoret som en utenlandsk agent.

Gatebilde St. Petersburg

ST. PETERSBURG: Kontoret ligger i den russiske storbyen St. Petersburg, men må nå stoppet mye av arbeidet på ubestemt tid.

Foto: Merete Bendiksen (lisensiert under Creative Commons Navngivelse 2.5 Danmark)/norden.org

Det var 12 januar at Nordisk ministerråds kontor i St. Petersburg fikk et brev fra den russiske statsadvokaten der de fikk beskjed om at de fra nå må registrere seg som "En utenlandsk agent".

Russland innførte i 2012 en lov som sier at alle organisasjoner som driver politisk arbeid og som finansieres fra utlandet må registreres som utenlandsk agent og opplyse om dette, blant annet på sine hjemmesider.

Kontoret i St. Petersburg har også hatt konkrete besøk fra statsadvokaten, og aktiviteten de bedriver skal ha vært gransket, ifølge rådet og Danmarks utenriksdepartement som for tiden er formannskapsland for rådet.

Dagfinn Høybråten portrett

MENER LOVLIG: Dagfinn Høybråten leder arbeidet til Nordisk ministerråd, og står fast ved at de har drevet lovlig virksomhet i Russland hele tiden.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Vi har alltid drevet virksomheten i Russland i tråd med russisk lov, sier generalsekretær Dagfinn Høybråten i ministerrådet.

Langvarig samarbeid lagt på is

Nordisk ministerråd har hatt kontor i St Petersburg siden 1995, og med 25 ansatte driver det informasjonsarbeid og samarbeidsprosjekter med tilknytning til de nordiske land, blant annet om kultur og helse.

Men nå legges store deler av virksomheten på is etter at det ikke har lyktes for ministerrådet via de nordiske lands ambassader i Moskva å finne en løsning overfor russiske myndigheter som gjør at kontoret i St Petersburg kan arbeide videre, uten å stemples som utenlandsk agent.

Nordisk minister i Danmark som nå er formannskap i Nordisk ministerråd forteller at rådet har drevet godt samarbeid med Russland og russere i 20 år, og at arbeidet har vært spesielt viktig i Nordvest-Russland.

– Vi håper at det kan fortsette, men det er ikke akseptabelt at myndighetene kaller kontoret «utenlandsk agent», sier nordisk minister Carsten Hansen i Danmark.

Avlyser seminarer

I en pressemelding som Nordisk ministerråd sendte ut fredag heter det at rådet beklager overfor samarbeidspartnerne de problemer som den innstilte virksomheten kan medføre.

Blant annet er et større seminar om helse i neste uke nå innstilt.

Det er ikke tatt noen avgjørelse om helt å stenge Nordisk ministerråds kontor i St Petersburg.

Palassplassen i St. Petersburg

Palassplassen i St. Petersburg

Foto: Kirsti Haga Honningsøy / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt