Hopp til innhold

Truer FN med hevn

Nord-Korea trekker seg fra nedrustningssamtalene og truer med å gjenåpne nedlagte atomreaktorer etter FNs fordømmelse i går.

Japans FN-ambassadør Yukio Takasu

Japans FN-ambassadør Yukio Takasu informerer om det énstemmig FN-vedtaket. Raketten passerte over japansk territorium.

Foto: Mary Altaffer / AP

Boikotten av sekslands-forhandlingene om atomnedrustning er en protest mot Sikkerhetsrådets fordømmelse av landets rakett-testing.

Oppskytingen av langdistanseraketten skremte store deler av verden denne måneden.

- Ubrukelige

- Samtalene om nedrustning for å få nordkoreanerne til å stanse sitt program for å utvikle atomvåpen er ubrukelige. Det mener Nord-Koreas utenriksdepartement, ifølge landets offisielle nyhetsbyrå KCNA.

Video nsps_upload_2009_4_14_7_59_12_2913.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Trekker seg fra forhandlingene

Den kjernefysiske reaktoren som myndighetene nå vil gjenåpne, ble stengt under FN-overvåking etter at en avtale ble inngått mellom de seks nasjonene i 2007. Avtalen kom i stand etter langvarig press mot Nord-Korea. Reaktoren produserte plutonium av samme kvalitet som brukes i atomvåpen.

Raketten som ble skutt opp før påske, skulle ifølge Nord-Korea plassere en kommunikasjonssatellitt i verdensrommet. Men forklaringen var ikke beroligende for Sikkerhetsrådet: Det er ikke sett tegn til at satelitten er utplassert, og raketten er av en type som kan bære atomstridshode.

Ènstemmig

I går fordømte FNs sikkerhetsråd énstemmig Nord-Koreas rakettoppskyting for snart to uker siden. FN ba samtidig om at de eksisterende sanksjonene mot det nordkoreanske regimet må styrkes.

De seks landene som har deltatt i forhandlingene er foruten Nord-Korea, Kina, Japan, Sør-Korea, USA og Russland.

Gjennom årene med sekslandsforhandlinger har nordkoreanerne igjen og igjen inngått avtaler, brutt dem, reforhandlet og fornyet dem, for igjen med å bryte eller true med å bryte dem.

SISTE NYTT

Siste nytt