Hopp til innhold

Nord-Korea og Iran signerer avtale om teknologideling

USA og Vesten er på kollisjonskurs med både Nord-Korea og Iran om nasjonenes atomprogrammer. Lørdag signerte landene en avtale om å dele vitenskap og teknologi.

Irans Mahmood Ahmadinejad (t.h) i møte med Nord Korea's seremonielle statsleder Kim Yong-nam

Irans president Mahmood Ahmadinejad (t.h) møtte lørdag Nord Koreas seremonielle statsleder Kim Yong-nam i Teheran.

Foto: ATTA KENARE / Afp

Det er statlig iransk TV som melder om avtalen mellom de to landene.

Avtalen skal innebære at landene oppretter felles vitenskapelige laboratorier, utveksling av vitenskapelig personale og teknologi innen IKT, energi, miljø, landbruk og matproduksjon.

LES OGSÅ: IAEA anklager Iran for å skjule atomspor

LES OGSÅ: Ban Ki-moon rett i strupen på Iran

Gjentatte brudd på sanksjoner

Samarbeidet vil etter alt å dømme føre til at vestlige makter stiller store spørsmålstegn ved hva som egentlig er målet med avtalen.

USA har gjentatte ganger beskyldt Nord-Korea for å forsyne Iran med avanserte missiler med kapasitet til å nå europeiske hovedsteder.

I fjor avviste Iran en rapport fra FN som slo fast at Nord-Korea og Iran gjentatte ganger hadde utvekslet ballistiske missiler, komponenter og teknologi som brøt med FNs sanksjoner.

LES OGSÅ: Iran vil vise fram atomanlegg

Iran religiøse statsoverhode Ayatollah Ali Khamenei skal ha sagt til Kim Yong-nam at Nord Korea og Iran hadde felles fiender.

– Tolererer ikke uavhengige stater

– Arrogante makter tolererer ikke uavhengige uavhengige stater. Man må være målrettet mot viktige mål, og ikke la press, sanksjoner og trusler undergrave målene, sier Khamenei.

Ahmadinejad sa i et separat møte at Kims besøk i Teheran var viktig for å styrke bilaterale forhold, utvide samarbeidet og gjøre «felles front mot hegemoniet.»

LES OGSÅ: Satellittbilder avslører Nord-Koreas nye atomreaktor

LES OGSÅ: – Nord-Korea kan komme til å bygge 48 atomvåpen

SISTE NYTT

Siste nytt

Donald Trump vil, som den første amerikanske presidenten noensinne, bli tiltalt i en føderal straffesak. I en video på Truth Social lagt ut torsdag kveld sier Trump at han er uskyldig mann.

Donald Trump blir tiltalt i dokumentsaken

Donald Trump vil, som den første amerikanske presidenten noensinne, bli tiltalt i en føderal straffesak. – Jeg er en uskyldig mann, hevder Trump selv.