NRK Meny
Normal

Satellittbilder avslører Nord-Koreas nye atomreaktor

Nye satellittbilder viser at Nord-Korea har kommet langt i byggingen av sin atomreaktor i Yongbyon. En reaktor eksperter frykter kan bli brukt til å produsere atomvåpen.

Tre bilder av atomanlegget i Yongbyon i Nord-Korea

Tre bilder av atomanlegget i Yongbyon i Nord-Korea. Bildet til venstre er fra 20. mars, bildet i midten fra 24. juni og det nyeste er fra 6. august.

Foto: GeoEye and IHS Jane's Defence Weekly / AP

– Nord Korea har gjort betydelige fremskritt når det gjelder å bygge en moderne atomreaktor når de nå har fått på plass den 21 meter brede kuppelen, sier Allison Pucioni i Janes Defence Weekley, som har analysert bildene som er tatt den 6. august til den britiske avisen The Telegraph.

Stengt i 2007

Den gamle reaktoren i Yongbyon ble stengt i 2007, som en del av nedrustningsavtalen med vesten. Nå er nordkoreanerne i ferd med å ferdigstille reaktoren på omtrent samme sted som den gamle.

Det lutfattige landet har et desperat behov for energi, men mange vestlige eksperter frykter at plutonium fra reaktorene også kommer til å bli brukt i våpenproduksjon.

Kommunistregimet i landet har tidligere basert sitt atomvåpenprogram på plutonium, som da de prøvesprengte to plutoniumbomber i 2006. Noe som utløste en stor internasjonal krise.

 Kim Jong-Un med frue

Tidligere i sommer viste Nord-Koreas sterke mann, Kim Jong-un, seg sammen med sin kone på flere bilder. Tydelig uanfektet over den krisen landet befinner seg i.

Foto: KCNA / Reuters

Ifølge styresmaktene i Pyongyang skal atomanlegget kun benytte seg av lavanriket uran til å produsere strøm. Mens skeptikere hevder at anlegget raskt kan bygges om til å produsere høyanriket uran, noe som gir nordkoreanerne en mulighet til å produsere atomvåpen.

– Kan bygge 48 atomvåpen

Tidligere denne uken la det amerikanske Institute for Science and International Security (ISIS) frem en rapport som tok for seg tre mulige scenerier for Nord-Koreas atomprogram.

Det beste sceneriet etter forholdene forutsetter at Nord-Korea klarer å bruke sentrifugene på atomkraftverket Yongbyon til å produsere nok lavanriket uran til 25 atomvåpen.

«Men dersom Nord-Korea har to anlegg, kan de produsere en langt større mengde våpenanriket uran. De kan komme til å ha mellom 37 og 48 atomvåpen, eller en økning på 25 våpen, og de fleste av disse vil bli produsert i 2015 og 2016», heter det i rapporten, som konkludere med at verdenssamfunnet må gripe inn for å stanse utviklingen.

«Hellig krig»

Forskningen i Nord-Korea har hittil vært fokusert på plutoniumvåpen. Regimet har gjennomført to tester, i 2006 og 2009, og prøveskjøt et missil i april i år.
Det har ført til en innstramming i sanksjonene mot landet, uten at det har sett ut til å påvirke Kim Jong-un eller hans avdøde far.

Senest i april truet Nord-Korea med å nekte inspektører fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) å undersøke landets atomprogram.

Kim Jong-un er for tiden i krigsmodus mens Sør-Korea og USA gjennomfører en militærøvelse, og har bedt soldatene sine være forberedt på «hellig krig».

Det er anslått at Nord-Korea har minst seks, og muligens så mange som 18 plutoniumbomber. De skal også være i besittelse av 23 stridshoder.

En annen ISIS-rapport har spådd at Nord-Korea vil ha ferdigstilt en ny lettvannsreaktor i Yongbyon innen utgangen av 2013.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt