– Nord-Korea kan komme til å bygge 48 atomvåpen

Nord-Korea rekke å bygge opptil 48 atomvåpen innen 2015 med mindre resten av verden griper inn, mener sikkerhetsinstitutt.

Et satellittfoto av atomanlegget i Yongbyon 90 kilometer nord for den nordkoreanske hovedstad Pyongy

Atomanlegget i Yongbyon kan produsere nok anriket uran til 25 atomvåpen, mener ISIS.

Foto: YONHAP / REUTERS

Prognosen kommer fra Institute for Science and International Security (ISIS) i Washington, og tar for seg tre mulige scenarier for Nord-Koreas atomvåpenprogram de neste fire årene.

Det beste scenariet etter forholdene forutsetter at Nord-Korea klarer å bruke sentrifugene på atomkraftverket Yongbyon til å produsere nok lavanriket uran til 25 atomvåpen.

«Men dersom Nord-Korea har to anlegg, kan de produsere en langt større mengde våpenanriket uran. De kan komme til å ha mellom 37 og 48 atomvåpen, eller en økning på 25 våpen, og de fleste av disse vil bli produsert i 2015 og 2016», heter det i rapporten.

Prognosene er basert på vitenskapelig og tilgjengelig statistisk informasjon, skriver Daily Telegraph.

Nord-koreansk rakett

Nord-Korea prøveskjøt en rakett i april, og nektet å ta imot inspektører fra IAEA.

Foto: Lee Jin-man / Ap

Ber USA om å samarbeide med FN og Kina

Rapporten er forfattet av instituttets leder, David Albright, og forsker Christina Walrond.

De to konkluderer med at verdenssamfunnet må gripe inn for å stanse utviklingen.

«Som i mange andre tilfeller er forhandlinger den beste måten å lette sikkerhetsutfordringene på. De bør forfølges intenst,» skriver de.

De ber også USA om å samarbeide med Kina og FNs sikkerhetsråd om en ny resolusjon som klargjør og utvider lista over varer som er forbudt å selge til Nord-Korea.

«Uten forhandlinger har USA få andre muligheter enn å øke intensivere arbeidet med å gjøre det vanskeligere for Nord-Korea å utvikle atomvåpenprogrammet videre,» heter det.

I likhet med Iran er Nord-Korea avhengige av forsyninger fra andre land for å holde liv i atomvåpenprogrammet. Slik handel er vanskelig å oppdage, og ikke minst stanse, mener ISIS.

Kim Jong-un inspiserer en militærpost

Kim Jong-un inspiserer en militærpost med utsikt mot Sør-Korea.

Foto: KCNA VIA KNS / Afp

– Har flere plutoniumbomber

Forskningen i Nord-Korea har hittil vært fokusert på plutoniumvåpen. Regimet har gjennomført to tester, i 2006 og 2009, og prøveskjøt et missil i april i år.

Les også: – Nord-Korea klar for ny atomtest

Det har ført til en innstramming i sanksjonene mot landet, uten at det har sett ut til å påvirke Kim Jong-un eller hans avdøde far.

Senest i april truet Nord-Korean med å nekte inspektører fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) å undersøke landets atomprogram.

Les: Nord-Korea bryter med IAEA

Kim Jong-un er for tiden i krigsmodus mens Sør-Korea og USA gjennomfører en militærøvelse, og har bedt soldatene sine være forberedt på «hellig krig» .

Det er anslått at Nord-Korea har minst seks, og muligens så mange som 18 plutoniumbomber. De skal også være i besittelse av 23 stridshoder.

En annen ISIS-rapport har spådd at Nord-Korea vil ha ferdigstilt en ny lettvannsreaktor i Yongbyon innen utgangen av 2013.

Les også: – Nord-Korea restartet atomanlegg
Les også: Nordkoreansk rakett står på utskytningsrampen

SISTE NYTT

Siste nytt